Za sreću je dovoljno dvoje

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

U DOKOLICI i nedoumici, fantazirali smo: veliki Minos Kirijaku dobit će koncesiju za hrvatsku komercijalni nacionalni kanal, a kako već posjeduje srpsku Prvu televiziju (bivši “Fox”), najjaču nezavisnu TV u susjednoj državi, uspjet će ono što do sad nikome nije uspjelo: stvorit će regionalnu tv-kuću! On će, naravno, emitirati različit program za svako nacionalno tržište, ali imat će jedinstvenu produkciju i jedinstven nastup prema oglašivačima. Todorić i Tedeschi su regionalni igrači, a za multinacionalke, to je sve isti teren pa prema tome...
 

Fantazirali smo: s regionalnom televizijom, promijenit će se lokalna igra. Od tri hrvatske komercijalne nacionalne, jedna ili dvije otpadaju, ostaje samo ona koja uspije razviti regionalnu ekonomiju. Pa to ima i političku logiku: dobije li Srbija datum za pregovore oko ulaska u EU iduće godine, a Deutsche Telekom doista ondje kupi M:tel, koji već posjeduje operatere u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, Balkan će vidljivo dospjeti pod njemački politički i ekonomski kišobran. Je li to loše? Znači, Kirijaku sigurno kuha neko strateško partnerstvo s Bertelsmannom preko grčkog RTL-a, a uopće nije isključeno da Bertelsmann, najveće izdavačko poduzeće na svijetu, naposljetku kupi od Warnera i CME, koji u Hrvatskoj operira “Novu TV”. Štoviše, nije isključeno ni to da kupe cijeli “Warner” pa da tu po Evropi više nema nikakvih zafrkancija s pravima za filmove na kojima se zasniva svaka televizijska djelatnost.

Sad, tko će ga znati imaju li kakve veze Minos (koji je rođen blizu Atene u Porosu, a ne na Kreti kako bi ime sugeriralo) i gospođa Moehn, vlasnica Bertelsmanna, ali znamo da je Gerhard Zeiler, nekoć glavni direktor RTL-a prešao u Warner, gdje je sad europski direktor njihove divizije “Turner” (operiraju filmski TMC kanal i Cartoon Network). Zailer je svog najpouzdanijeg pomoćnika, Cristopha Mainuscha, još dok je u Luxemburgu vodio direkciju RTL-a, skinuo s RTL2 i poslao u Zagreb da osnuje hrvatsku franšizu, a zatim u Atenu, gdje i danas vodi grčku.  

Sve je to lijepo i krasno, te svjetske geostrateške i megaekonomske kombinacije, ali da se one provedu na našem terenu, moraš uzeti u račun i neke male, lokalne, nadasve političke interese, jer ti inače ove velike kalkulacije ne funkcioniraju. Moraš, dakle, voditi računa o teoriji relativnosti.

I kad se grupa “Antena” u vlasništvu Minosa Kirijakua (predstavljao ju je Dubravko Merlić) pojavila na natječaju raspisanom za slobodni hrvatski peti nacionalni kanal na tzv. multipleksu B (Mux-B), Vijeće za elektroničke medije hladno ih je otkantalo. To se događa već po drugi put. Prošli put kad su se natjecali, koncesiju je dobio “Kapital Network”, mala domaća firma, koja je ubrzo propala. Sad se uz Antenu na natječaju pojavio neki lik iz Splita koji ima više blokiranih firmi, zatim “Net” iz Kutine koji ima studio u Voloderu te još nekoliko simboličnih natjecatelja. U ovoj prilici nije se moglo odigrati kao prošli put kad je navodno uredovao sam Sanader – Europa je tu, i tako – a kandidati zbilja nisu sasvim izjednačeni. “Antena” je predočila plan koji uključuje krupnu investiciju – dvadesetak milijuna eura, a valjani Minos nije bilo tko: osim te multimedijske kompanije (televizija, produkcija, muzika) posjeduje dvije naftne i jednu brodarsku sa 23 supertankera, agrobiznis u SAD i velik broj dionica u “Singapore Airlines”.

Je li to impresioniralo Zdenka Ljevka koji predsjeda vijećnicima nezavisnog Vijeća za elektroničke medije i njegove kolege? Nije ni malo. Nemogavši se dogovoriti kome da frekvenciju daju – Kirijaku iz Atene? Kabelka iz Volodera? - odlučili su da ne ponove Parisovu pogrešku koja je dovela do Trojanskog rata. Pa su natječaj koji su sami raspisali dokinuli. Ljevak je obrazložio da "još jedna televizija ne bi pridonijela pluralizaciji etera", što je zaista genijalan zaključak za kakav je sposoban jedino taj neobično sposobni djedica koji je na vrijeme privatizirao državno izdavačko poduzeće "Naprijed" gdje je u socijalizmu bio direktor i izdavao klasike marksizma. Naravno – pa kako bi tri moglo biti pluralnije od dva? Zna se, uostalom, da je i onaj treći telekom (Tele 2) suvišan te da bi prva dva (T-Com i VIP) bili kudikamo sretniji da ga nema.

Prizemno shvaćen pluralizam koji ugrožava vladajući dualistički princip najprikladniji je za oligopole i oligarhiju uopće. Ona nastoji da sve procese zadrži pod kontrolom umjesto da ih izloži vulgarnom djelovanju tržišta, što bi nas za čas iz sigurnosti nacionalno-socijalističke ekonomije moglo baciti u ralje neoliberalizma. Treba to, štoviše, primijeniti i u drugim sferama. Što će ti tolike stranke, bilo bi najbolje da se zabrane sve osim dvije! Što će ti tolike paste za zube kad su, brate, ionako sve iste... Dvije, uvrh glave.

Kao sad sjećam se da nam je Šuvar na sociologiji u dubokom komunizmu objašnjavao smisao konkurencije - da, rekao je, naravno da ne treba bezbroj istih proizvoda na policama, ali tko će presuditi koji od njih treba ostati? Pa Ljevak, naravno, ali nisu se toga dosjetili glupi, naivni komunisti koji su mislili da sve moraju sami odlučivati i stajati iza svojih odluka, oni i njihov CK, umjesto da odluke demokratski prepuste "nezavisnim tijelima", koja će točno pogoditi što se traži pa se ne moraš zamarati da im to govoriš preko telefona jer je dovoljno da netko iz vlade kaže nekoj ženski koja pozna drugu žensku iz Vijeća, a ova to oprezno formulira na sastanku, u načelnim okvirima, tako da Ljevak i ostali ljevkovci odmah shvate što treba. A što treba? Ne treba talasati.

Naš Bago blizak je s našim Zokijem i tu nema nekih velikih problema, a RTL je korektan, svjetonazorno pozicioniran više lijevo nego desno... HTV pak nitko ne gleda, Dnevnik im je pao na oko 5% i nikoga nije briga za koga drukaju dok se tamo smjenjuju neka anonimna lica koja ne možeš zapamtiti. I sad, zašto tu pripuštati neke nepoznate Grke s kojima je u talu Merla, kojega dobro znamo i svjesni smo da je uvijek spreman uvaliti neko političko sranje, samo zato jer nikad nije prerastao u normalnog televizijskog igzekjutiva koji samo gleda da drmne pare - on bi još i novinario! S njim je i Matić sa 101 i bog zna tko još... Ma daj. Jebeš taj pluralizam od tri. Dva igrača koji su podijelili role, to je otprilike naša mjera tržišne konkurentnosti.

Osim toga, Kirjaku ima još jedno opasno svojstvo – to je pravi strani investitor, koji želi uložiti svoj novac u Hrvatsku! To se ne smije dopustiti. Jedan potpredsjednik vlade izjavio je u društvu u kojem je bilo i novinara da će "ti Grci samo preko njega mrtvoga dobiti koncesiju". Taj potpredsjednik vlade poznat je kao čovjek bez svojstava i čovjek enciklopedijskog neznanja. Pojma nema o svijetu kapitalizma (provjereno, nikad nije čuo za "Bloomberg"). Znači, to što je rekao, kao i sve drugo što kaže, nije njegovo mišljenje. On je samo mjesec koji se vrti oko planeta u sunčevom sustavu i reflektira svjetlost zvijezde spektralne klase M. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.