Zapovjednik aparthejdskih odreda smrti nakon 20 godina zatvora pušten na uvjetnu slobodu

Screenshot: YouTube

ZAPOVJEDNIK odreda smrti iz ere aparthejda u Južnoafričkoj Republici, Eugene de Kock, pušten je na uvjetnu kaznu nakon što je proveo 20 godina u zatvoru, prenosi BBC.

De Kock je u 80-ima i 90-ima dobio nadimak "iskonsko zlo" zbog ubijanja i sakaćenja aktivista koji su se borili protiv bjelačke dominacije u toj zemlji.

Ministar pravosuđa Michael Masutha rekao je kako će De Kocka osloboditi jer je to u "interesu izgradnje nacije".

Odluka u interesu nacionalne pomirbe

"U interesu nacionalne pomirbe i zbog kajanja koje je pokazao zbog počinjenih zločina te pomoći vlastima da pronađu posmrtne ostatke nekih žrtava, odlučio sam de Kocka pustiti na uvjetnu slobodu", rekao je Masutha, dodavši da uvjeti koje za ostanak na slobodi mora ispuniti de Kock neće biti poznati javnosti. Ministar je u srpnju odbio zahtjev za pomilovanjem "ubojice broj 1" iz vremena aparthejda, sada 66-godišnjaka, jer obitelji žrtava nisu bile konzultirane.

Podsjetimo, De Kock je uhićen 1994., kad su na vlast došli Nelson Mandela i Afrički nacionalni kongres (ANC), a dvije godine potom osuđen je na dvije doživotne zatvorske kazne i još 212 godina zatvora za 89 kaznenih djela, ubojstava, otmica i prevara, počinjenih dok je bio na čelu posebne protuterorističke jedinice rasističkog režima.

Moguće žestoke reakcije javnosti

Odluka o puštanju na slobodu zasigurno će izazvati prijepor u zemlji gdje su sjećanja na represiju i brutalnost režima bjelačke manjine i dalje vrlo živa, no Masutha ističe da se u donošenju odluke rukovodio isključivo zakonom, pokušavajući otkloniti kritike mnogih Južnoafrikanaca, i crnaca i bijelaca, koji smatraju da su de Kockovi zločini tako teški da bi iza rešetaka trebao ostati do kraja života.

Datum puštanja de Kocka iz pretorijskog najstrože čuvanog zatvora C-Max neće se objaviti, kazao je Masutha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.