Zašto je ukinut Oskar znanja? "Nama to puno znači, sad nam se čini da se naš rad više ne cijeni"

Foto: AZOO

"ZNAM da je situacija u državi teška, ne očekujemo puno, ali kolege i ja bili smo razočarani kad smo doznali da dodjele neće biti, jer nam se čini da se naš rad više ne cijeni toliko".

Kazala je to za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo"  Kaja Pavlinić, koja je osvojila prvo mjesto na međunarodnom natjecanju iz informatike American Computer Science League, te joj je ove godine trebao biti dodijeljen Oskar znanja.

> Sramota! Ukinut Oskar znanja, država nema 150 tisuća kuna za najbolje učenike i državne prvake

No, dodjela ove nagrade u 2015. neće se održati, priopćeno je iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). Svečana dodjela ukinuta je zbog nedostatka sredstava. Država trenutno ne može skucati tih 150 tisuća kuna.

 

Varaždinka Kaja Pavlinić brucošica je na Elektrotehničkom fakultetu i ponosna vlasnica dva Oskara znanja. U vrijeme kada svaka ljepotica, sportaš, najgovornik ili najpoduzetnik imaju čast stati pred fotoaparate i primiti priznaje, za dodjelu priznanja najboljim učenicima nema novca. Više u emisiji u 16 i 35.

Posted by Hrvatska uživo on Friday, June 5, 2015


"Oskar znanja najsvečaniji je događaj u Hrvatskoj. Jedini kriterij za dobivanje te nagrade je vrhunsko znanje, dobivaju ga samo najbolje plasirani učenici na međunarodnim natjecanjima i njihovi mentor. To je jedinstvena prilika da se svi oni okupe, međusobno upoznaju i da vide da se njihov rad vrednuje. Tu imate priliku upoznati nekoga tko je bio prvak iz astronomije, matematike, engleskog i napraviti povezivanje među ljudima koji će u budućnosti biti naš vodeći društveni kadar", objašnjava novinar portala Srednja.hr Marko Matijević.


Matijeviću nije jasno zbog čega je nagrada otkazana jer se iznos od 150 tisuća kuna, koji je potreban za njenu dodjelu, vrlo lako, kako kaže, može skupiti i od sponzora. "Sigurno ima tvrtki koje ulažu u ljudske potencijale, i koje su svjesni da je to kadar kakvog će sutra možda željeti vidjeti u svojim firmama", kaže Matijević.

"Možda se čini malim, ali nama to puno znači. Prvenstveno nam to znači veliku motivaciju, da netko cijeni naše uspjehe, i daje nam podršku za daljnji rad", kaže Kaja, koja je već dobila dva Oskara znanja.

Iz emisije "Hrvatska uživo" pokušali su pred kamere privesti ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara, kako bi čuli objašnjenje ukidanja dodjele nagrade Oskar znanja. No, do početka emisije nitko im se iz Mornarova ministarstva nije javio na telefon, niti odgovorio na e-mail upite. "Možda su spojili vikend", zaključila je voditeljica emisije Maja Sever.

Skupina srednjoškolaca okupljena oko Facebook stranice "Maturant" odlučila je putem ove društvene mreže potaknuti na promjenu odluke. Pozivaju građane da ih podrže dijeljenjem ove fotografije.

   
 

 

 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.