Zbog 42 učenika iz Kaštel Štafilića Jovanović šalje inspekciju u sve srednje škole!

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović došao je u srednju školu braće Radić u Kaštel Štafiliću gdje je ravnatelj Petar Vrbanić jutros pozvao 42 učenika koji nisu prešli bodovni prag da ostanu na nastavi.

Jovanović, koji je ravnatelju ranije zabranio upis te djece u školu, sad im je poručio da ne mogu ostati nego da moraju upisati trogodišnja zanimanja. Dio učenika je u suzama napustio prostorije, a Jovanović je ostao na sastanku s roditeljima i ravnateljem.

Ranije je ravnatelj kaštelanske Srednje škole "Braće Radić"  obećao roditeljima i neupisanim učenicima da će s "99 posto" sigurnosti riješiti nastalu situaciju.  Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja je odbilo upisati 42 učenika u četverogodišnji program zato što nisu imali uvjete propisane zakonima, odnosno minimalnih 36 bodova. Ravnatelj Petar Vrbanić je danas u emotivnom govoru sve učenike pozvao na nastavu, a od ministra Željka Jovanovića zatražio ostavku, piše HRT.

Ravnatelj optužio Jovanovića da mu djeca nisu na prvom mjestu

Vrbanić smatra da Jovanović nije shvatio situaciju i da mu djeca nisu na prvom mjestu te da je "vrlo tvrd u svojim stajalištima". Djeca su prije dolaska Jovanovića bili u jednoj učionici s nastavnikom kako ne bi stajali pred školom. Roditelji su kazali da neće odustati od upisa i svaki dan će djecu slati u školu.

Još prošlog tjedna je ministar Željko Jovanović rekao da su stvoreni uvjeti za smjenu ravnatelja i školskog odbora zbog nezakonitog upisivanja učenika. I prošlih godina su se učenici upisivali u poljoprivredna zanimanja iako nisu imali dovoljno bodova.

Jovanović: Ravnatelj, roditelji i pročelnik krivi su za situaciju u Kaštel Štafiliću


"Zbog slučaja poljoprivredne škole u Kaštelima kreću inspekcije po svim srednjim školama u Hrvatskoj", rekao je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je danas došao u Srednju školu braće Radić u Kaštel Štafiliću.

"Temeljem nalaza prosvjetne inspekcije jasno je, pošto je upis protupropisan, da se zabranjuje Srednjoj školi braće Radić da upiše 42 učenika u programe za koje ne ispunjavaju uvjete. Djeca koja su došla u školu sa svojim dokumentima i nisu imala 36 bodova, uopće nisu mogla predati prijavu za taj smjer. Ako niste mogli predati prijavu, uopće niste mogli biti kandidat za taj smjer", pojasnio je Jovanović i dodao kako je upravo ovo prva točka koja je dovela do kaosa i nereda koje, kaže Jovanović, Ministarstvo neće dozvoliti.

"Prema tome, djeca, roditelji i ravnatelj su znali da se oni uopće ne mogu prijaviti za te smjerove. Iz tog razloga tu nema uopće rasprave, ne može se uopće razgovarati o mogućnosti da se djeca upišu u te smjerove", odlučan je Jovanović. On je rekao da su stvoreni uvjeti za smjenu ravnatelja i školskog odbora zbog nezakonitog upisivanja učenika i ovaj zahtjev je danas upućen Uredu državne uprave.

"Da ne ostavimo otvoreni prostor za špekulacije 'a što ako se to događalo i negdje drugdje', prosvjetna inspekcija će dobiti zadatak, što naravno neće moći učiniti u 24 sata ali kršenje propisa na zastarijeva, da u narednom periodu ispita upise u svim srednjim školama i gdje god postoji kršenje propisa, da odgovorni snose sankcije", jasan je Jovanović koji je danas djeci poručio da ne mogu ostati nego da moraju upisati trogodišnja zanimanja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta je dodao kako ove situacije ne bi bilo bez neodgovornosti ravnatelja škole Petra Vrbanića, županijskog pročelnika Zdravka Omrčena ali i roditelja.

"Ja razumijem da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali pri tom mora imati i punu odgovornost za ono što predlaže svojoj djeci. Upis u srednju školu je prva prepreka u životu koja se savladava temeljem određenog rada i rezultata u rada. Ravnatelj i roditelji, dovedeni u zabludu, pokušali su kršiti propise i zakone Republike Hrvatske i tako poslati potpuno pogrešnu poruku svojoj djeci", zaključio je Jovanović.

Ministar ističe kako zna da su se na ovaj način propisi kršili i prethodnih godina, što samo dokazuje kakav kaos su pronašli u Ministarstvu kada su ga preuzeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.