Afganistanke masovno objavljuju fotke u svojim pravim tradicionalnim nošnjama

Foto: Twitter

AFGANISTANKE prosvjeduju. Mnoge hrabre žene izašle su ovog i prošlog mjeseca, nakon pada zemlje pod kontrolu talibana, na ulice Kabula i digle svoj glas protiv novog islamističkog režima koji brutalno ograničava ženska prava.

Na njihove prosvjede talibani su reagirali nasiljem - mlateći prosvjednice palicama, bičevima, kundacima pušaka, da bi na kraju prošlog tjedna, nimalo neočekivano, zabranili daljnje prosvjede.

>> UZNEMIRUJUĆE Talibani bičevima mlatili žene koje su se bunile protiv nove vlade

 

Žene koje podržavaju talibane prosvjedovale u burkama u kojima se ne vide ni oči

Od te su zabrane očito bile izuzete žene, po svemu sudeći studentice, koje podržavaju talibane i koje su u subotu marširale Kabulom i napunile predavaonicu na gradskom sveučilištu potpuno zamotane u jezive crne ili jednolično plave burke koje su mnogima od njih prekrivale čak i oči. 

"Mi smo zadovoljne stavovima i ponašanjem mudžahedina", glasio je njihov slogan na engleskom jeziku, dok su u rukama držale talibanske zastavice. Poručile su da one ne žele zajedničko pohađanje predavanja s muškarcima i da su žene koje prosvjeduju protiv talibana "agentice Amerike".

Twitter-kampanja #DoNotTouchMyClothes

Sad su se, međutim, prosvjedi Afganistanki iz zemlje i inozemstva protiv talibana premjestili na društvene mreže. Pod heštegovima #DoNotTouchMyClothes (ne diraj moju odjeću) i  #AfghanistanCulture (afganistanska kultura) Afganistanke na Twitteru masovno objavljuju svoje i tuđe fotografije u tradicionalnim ženskim nošnjama te zemlje.

A te tradicionalne nošnje nisu jednobojne crne abaje ili burke (široki ogrtači koji prekrivaju tijelo od glave do pete) s nikabom (maramom koja prekriva i kosu i lice, s prorezom ili mrežom za oči) ili, u blažoj verziji, hidžabom (maramom koja prekriva kosu, ali ne i lice) koje sad talibani nameću Afganistankama u javnosti, pogotovo na sveučilištima i na radnim mjestima. 

Ustvari, afganistanske tradicionalne nošnje izuzetno su šarene, živopisne i raznolike, pomno skrojene i bogato ukrašene. Ponekad uključuju marame, kape ili druga pokrivala za kosu, ali i one, kao i ostatak ovih nošnji, čista su suprotnost sumornim i dehumanizirajućim burkama i nikabima.

"Nijedna žena se nikada nije ovako odijevala u povijesti Afganistana"

Kampanju je na Twitteru, izgleda, pokrenula Bahar Džalali, bivša predavačica na Američkom sveučilištu u Afganistanu. 

"Nijedna žena se nikada nije ovako odijevala u povijesti Afganistana. Ovo je potpuno strano i tuđinsko afganistanskoj kulturi. Objavila sam svoju sliku u tradicionalnoj afganistanskoj haljini kako bih informirala, obrazovala i poništila dezinformacije koje promiču talibani", napisala je Džalali uz fotografiju jedne od pro-talibanskih prosvjednica u burki. 

Džalali je istog dana objavila i svoju fotografiju u tradicionaloj afganistanskoj haljini, kako je sama napisala. 

Njen su primjer uskoro počele slijediti i druge Afganistanke na Twitteru. 

"Nećemo dopustiti da našu kulturu prisvoje oni koji nas žele izbrisati"

"Ovo sam ja u Kabulu, nosim tradicionalnu afganistansku odjeću. Ovo je afganistanska kultura i tako se odijevaju afganistanske žene", napisala je uz fotografiju Vaslat Hazrat-Nazimi, afganistanska reporterka Deutsche Wellea.

"Pa kako se onda odijevaju Afganistanke, pitaju se oni. Evo kako. Da sam u Afganistanu, tada bih imala šal na glavi. Ovo je 'konzervativno' i 'tradicionalno' "koliko može biti", napisala je uz svoju fotografiju BBC-jeva novinarka Sana Safi.

Džalali je objavila još jednu svoju fotografiju, nešto stariju, sa sljedećim objašnjenjem: "Ovo je još jedna tradicionalna afganistanska haljina iz drugog dijela Afganistana. Bio sam tinejdžer na ovoj slici. Nećemo dopustiti da našu kulturu prisvoje oni koji nas žele izbrisati."

"Ovo je afganistanska kultura. Moja tradicionalna haljina... Naša kulturna nošnja nije dementorska odjeća koju talibani traže da žene nose", tvitala je pak afganistansko-britanska političarka Pejmana Asad iz Laburističke stranke, referirajući se na mračna bića iz književne i filmske sage Harry Potter.

"Ovako se odijevamo mi, afganistanske žene. Neke od nas nose tradicionalnu odjeću, neke zapadnjačku, neke nose hidžab, a neke se oblače skromno, ali nikab nameću talibani, nikab nije naš način odijevanja", napisala je uz svoju fotografiju afganistansko-američka psihoterapeutkinja Nahid Fatahi.

"Ovako izgleda afganistanska žena. Ovo je naša kultura. Ovo je naša tradicionalna haljina. Volimo puno boja. Čak nam je i riža šarena, pa je i naša zastava", objasnila je pak Sodaba Haidare, još jedna BBC-jeva novinarka.

Afganistansko-kanadska novinarka Tahmina Aziz, koja se također pridružila kampanji, složila se da je afganistanska odjeća "šarena i divna, nimalo kao slike koju ste vidjeli jučer", misleći na pro-talibanske prosvjednice.

"Ovo je naša autentična afganistanska haljina. Afganistanske žene nose takvu šarenu i skromnu odjeću. Crna burka nikada nije bila dio afganistanske kulture", napisala je na Twitteru i Spozmaj Masid, aktivistica za ljudska prava koja živi u SAD-u.

"Stoljećima smo bili islamska zemlja i naše su bake bile skromno odjevene u svoju tradicionalnu odjeću, a ne u našminkanu plavu 'čadari' i arapsku crnu burku", rekla je Masid za BBC.

Još jedna afganistanska novinarka koja živi u Pragu, Malali Bašir, ispričala je u razgovoru za BBC da u njezinom selu u kojem je odrasla "burka, bilo crna ili plava, nikada nije bila norma i žene su nosile svoje afganistanske kulturne haljine".

"Starije žene nosile su crnu maramu za glavu, a mlađe šarene šalove. Žene su muškarce pozdravljale rukovanjem ", dodala je ova Afganistanka, koja slika i na Twitteru objavljuje slike žena u tradicionalnim nošnjama njene zemlje.

"U posljednje vrijeme sve je veći pritisak na afganistanske žene da promijene svoju kulturnu nošnju i potpuno se pokriju ili nestanu iz pogleda javnosti. Objavila sam svoju sliku i ponovno podijelila jednu od svojih slika na kojima Afganistanke nose naše kulturne haljine i plešu nacionalni afganistanski ples nazvan Atan", objasnila je Bašir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.