"Ako cjepivo bude funkcioniralo na ljudima kao i na miševima, rak dojki bit će eliminiran"

AMERIČKI znanstvenici u idućih godinu-dvije započet će s testiranjem cjepiva protiv raka dojke od kojega očekuju puno. No, dodaju, kako će proći godine prije nego što cjepivo dođe na tržište. Znanstvenici koji rade na unapređenju cjepiva vjeruju kako je rak dojki bolest koja se može spriječiti. Jednom kada dođe na tržište bit će ponuđeno ženama u četrdesetim godinama jer postotak oboljelih od raka dojke iznad otprilike 45. godine raste.

Iako je cjepivo još u fazi razvoja, prvi rezultati pokazuju kako bi se moglo raditi o revolucionarnom otkriću. Naime, cjepivo je isprobano na miševima i rezultati su bili izvrsni - cjepivo je spriječilo nastajanje raka kod svih miševa koji su ga primili, dok su oni koji ga nisu primili oboljeli od raka.

"Vjerujemo da će cjepivo jednog dana sprečavati nastanak raka dojke kao što druga cjepiva sprečavaju mnoge dječje bolesti", rekao je imunolog koji vodi istraživanje Vincent Touhy. "Ako cjepivo bude djelovalo na ljudima, kao što djeluje i na miševima, mogli bismo skroz eliminirati rak dojke", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.