Ako vam susjed u zgradi nepropisno baca smeće, više nećete biti kažnjeni za to

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Ako jedan od stanara zgrade nepropisno odlaže otpad, jedinice lokalne samouprave više neće moći kažnjavati sve stanare te zgrade, odlučio je Ustavni sud.

Do sada je lokalna vlast, u slučaju da ne može utvrditi tko je od stanara nepropisno odložio otpad, kaznu naplaćivala svima koji koriste zajedničke spremnike za otpad, odnosno svim stanarima. Ukidanjem članka 72. stavka 4. Zakona o gospodarenju otpadom, to više nije moguće.

U spornom zakonu se navodilo da "kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika".

Ministarstvo: Stanari dijele trošak korištenja spremnika, pa i kazne 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja tvrdilo je da ovaj zakon iz 2021. nije u suprotnosti s Ustavom.

"Spremnik za otpad, kojega koristi više osoba predstavlja zajednički spremnik za otpad, te je stoga odgovornost za način korištenja zajedničkog spremnika podijeljena među osobama koje koriste taj spremnik. Posljedično tome ako se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne snose svi korisnici toga zajedničkoga spremnika za otpad i to prema udjelima u korištenju toga spremnika, pri čemu udjele u korištenju spremnika uređuju sami korisnici", tvrdilo je Ministarstvo. 

Njihov argument da svi stanari zgrade solidarno dijele troškove za korištenje spremnika, pa tako i plaćanje kazne, Ustavni sud nije prihvatio.

Ustavni sud: Kaznu mora platiti onaj tko onečišćuje

Sud, naime, smatra da troškove mora snositi onaj tko onečišćuje pa se kazna ne može naplatiti onom tko reciklira i odlaže otpad na ispravan način. Pri donošenju odluke Ustavni sud se pozvao na Ustav, EU direktive i povelje te na sam Zakon o gospodarenju otpadom.

"Načelo 'onečišćivač plaća' jedno je od temeljnih načela zaštite okoliša. Načelo 'onečišćivač plaća' podrazumijeva da proizvođač otpada, prethodni posjednik otpada, odnosno posjednik otpada snosi troškove mjera gospodarenja otpadom, te je financijski odgovoran za provedbu sanacijskih mjera zbog štete koju je prouzročio ili bi je mogao prouzročiti otpad", piše u presudi Ustavnog suda.

Ustavni sud u presudi napominje da se u ovom slučaju nije upuštao u daljnju ocjenu samog modela ugovorne kazne. Tu ocjenu proveo je u ovom predmetu u kojem se sadržajno osporava izričita zakonska odredba kojom je taj model uspostavljen.

"Nije isto radi li se o kući ili zgradi"

Ustavni sud se ne protivi kažnjavanju onih koji nepropisno odlažu otpad, ali naglašava da postoji velika razlika između zgrada u kojima veći broj korisnika koristi zajedničke spremnike i privatnih kuća u kojima vlasnik ima kontrolu nad spremnikom u koji odlaže otpad.

Dakle, ukidanjem ovog stavka zakona Ustavni sud je odredio da će jedinice lokalne samouprave moći kazniti samo one osobe za koje se utvrdi da su nepropisno odlagale otpad.

Grad Zagreb: Nismo davali takve kazne, ovo ne utječe na novi model

Zagrepčanima koji u odlaganju miješanog komunalnog otpada nisu koristili propisane plave ZG vrećice te na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada, u veljači ove godine počele su stizati kazne na računima. Kazne su individualne i iznose do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe.

Iz Grada Zagreba kažu da ova odluka Ustavnog suda neće utjecati na njihov model odvoza otpada. 

"Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o gospodarenju otpadom, koji je donio Hrvatski sabor. Nije ukinuo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o načinu prikupljanja otpada. Slične odluke donijele su i druge jedinice lokalne i područne samouprave jer su se morale uskladiti sa zakonom", kažu iz Grada.

Navode i da Grad Zagreb od uvođenja novog modela prikupljanja otpada nije naplatio kolektivnu kaznu nijednom korisniku već naplaćuje isključivo individualne kazne. Dodaju i da je u rujnu ove godine naplaćeno je više od 2000 pojedinačnih kazni.

"Ova odluka Ustavnog suda ne utječe na provedbu novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu, uključujući korištenje ZG vrećica", kažu iz Grada Zagreba.