Amerikanci optužili inženjera Applea da je ukrao tajnu tehnologiju i pobjegao u Kinu

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE Države su optužile bivšeg Appleovog inženjera da je iz tvrtke ukrao tehnologiju vezanu uz autonomne sustave i zatim pobjegao u Kinu. Američko ministarstvo pravosuđa danas je objavilo optužnicu u tom i nekoliko drugih slučajeva koji uključuju navodnu krađu poslovnih tajni i pokušaje krađe tehnologije u korist Kine, Rusije i Irana.

Dva slučaja uključivala su ono što su američki dužnosnici nazvali mrežama nabave stvorenim kako bi pomogle ruskoj vojsci i obavještajnim službama da dođu do osjetljive tehnologije, piše Guardian

Zaposlio se u Appleu 2016. 

"Budno pazimo na provođenje američkih zakona kako bismo zaustavili protok osjetljivih tehnologija našim stranim protivnicima. Posvećeni smo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da ovi napredni alati padnu u ruke stranih protivnika", poručio je novinarima Matt Olsen, voditelj odjela za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa. 

Svog bivšeg inženjera, 35-godišnjeg Weibao Wanga, Apple je zaposlio 2016. godine. Sljedeće godine je dobio posao u kineskoj tvrtki u SAD-u koja radi na razvoju samovozećih automobila, ali je tek četiri mjeseca nakon što je dobio novi posao obavijestio Apple o tome. 

Wang je na slobodi

Apple je poslije njegovog posljednjeg dana u tvrtki otkrio da je pristupio velikim količinama vlasničkih podataka u danima prije odlaska, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Savezni agenti pretražili su njegov dom u lipnju 2018. i pronašli "velike količine" podataka iz Applea. Ubrzo nakon potrage, Wang se ukrcao u avion za Kinu i pobjegao. Još uvijek je na slobodi. 

Američki tehnološki div je krenuo dizajnirati vozilo 2014. u sklopu projekta Titan. U izvješću iz prosinca stoji da je Apple odgodio planirano predstavljanje automobila za 2026. Izvješća podnesena državi Kaliforniji pokazuju da Apple testira vozila na državnim cestama.