Analitičar: Pobornici Brexita moraju se suočiti sa stvarnošću, omjer ekonomske moći je na strani EU

Foto: 123rf

NEISGURNOST i posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije, takozvani Brexit bit će kratkotrajnog roka i samo će okrznuti britansku ekonomiju, odnosno Brexit će omogućiti novi dogovor Velike Britanije i EU-a u korist Britanaca. Glavni su to argumenti zagovaratelja Brexita koji su ovih dana krenuli s ozbiljnom kampanjom, uoči referenduma za nekoliko tjedana, no obje su verzije daleko od stvarnosti, poručuje Christopher Dembik, ekonomist iz Saxo banke.

Britanske tvrtke zaustavit će ulaganja

"U slučaju da se uistinu izglasa Brexit, njegovi pobornici svjesni su činjenice da Velika Britanija kratkoročno neće biti sposobna izbjeći špekulativne napade. Jedina opcija središnje banke za zaustavljanje takvoga razvoja događaja bila bi povećanje kamatne stope kojom provodi svoju monetarnu politiku i samim time zaustavi dinamiku rasta" pojašnjava Dembik i dodaje da pobornici Brexita smatraju da će takve neugodnosti biti kratkotrajne jer vjeruju da će prevladati to krizno prijelazno razdoblje zahvaljujući snazi britanskog gospodarstva.

Međutim, gospodarska i politička nesigurnost neće nestati sve dok se novi dogovor s Europskom unijom ne razradi, ratificira i realizira, a to bi moglo trajati jako dugo s obzirom na dosadašnju praksu. Naime, kad je Grenland izglasao osamostaljenje od Danske i napustio Europsku uniju, pregovori su se otezali tri godine, a sve zbog samo jedne stavke u pregovoru – ribolovne kvote. Isto tako, trebalo je sedam godina da se završi Sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije, a ironija je da još uvijek nije ratificiran, podsjeća analitičar danske investicijske banke i zaključuje da je, u slučaju Brexita, pred Velikom Britanijom dugačak i kompliciran proces kojeg ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo.

Istovremeno, za očekivati je da će britanske tvrtke smanjiti ili zaustaviti ulaganja te time direktno utjecati na manje novih radnih mjesta zbog same činjenice da se otvorilo privremeno razdoblje puno nepoznanica, kao i da budući dogovor može donijeti brojne promjene u uvjetima trgovanja s Europskom unijom.

Omjer ekonomske moći je na strani EU


"Pobornici Brexita ujedno tvrde da će izlaskom iz EU-a moći zadržati sve prednosti jedinstvenog EU tržišta, ali bez negativnih faktora koji su ih i doveli do izlaska iz Unije, odnosno da, primjerice, neće morati doprinositi europskom budžetu ili prihvatiti slobodan protok ljudi. Isto tako, s obzirom na bliske trgovinske odnose između Velike Britanije i EU-a, igraju na kartu da će Europi biti u interesu da im popušta i radi ustupke u budućim odnosima. To je utopija", jasan je Dembik i podsjeća da su trgovinski odnosi SAD-a i Velike Britanije podjednako dobri kao oni između Velike Britanije i EU, no transatlantski sporazum SAD-a i EU-a pregovara se već tri godine.

Pobornici Brexita su isto tako očito zaboravili da europski izvoz prema Velikoj Britaniji predstavlja samo tri posto europskog BDP-a, dok je britanski izvoz prema EU-u 13 posto britanskog BDP-a, pa je očito da je omjer ekonomske moći na strani EU-a, zaključuje ekonomski analitičar Saxo banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.