Analiza ARD-a o Credit Suisseu i SVB-u: Bauk bankarskog bankrota kruži Europom

Foto: EPA

NJEMAČKI javni servis ARD pita se je li kriza par američkih i europskih banaka tek početak većeg problema ili je sudbina propale američke banke SVB izuzetak.

"Nakon operacije spašavanja Credit Suissea, koju je provela švicarska središnja banka, DAX je na putu oporavka. Ali ulagači se i dalje pitaju: Je li SVB bio samo prva domina koja je pala?" navodi ARD.

Ističe se da "strah od daljnje 'zaraze' u bankarskom sektoru i dalje postoji". 

Je li oporavak održiv?

"Stoga je veliko pitanje za ulagače: Koliko je održiv ovaj oporavak? Tek bi cijena na zatvaranju iznad 15.200 bodova mogla donijeti značajno opuštanje u napetoj situaciji. DAX je jučer zabilježio 14.703 boda", ističe ARD.

Podsjećaju na godišnje pismo investitorima koje je nedavno poslao Larry Fink, suosnivač i šef Blackrocka, jedne od najvećih firmi za upravljanje bogatstvom. Prema Finku, ova bi situacija mogla utjecati i na druge banke: "Hoće li neusklađenost aktive i obveza biti druga domina koja će pasti?"

"U međuvremenu je veliko olakšanje među ulagačima izazvala vijest da teško oštećena Credit Suisse poseže za slamkom spasa Švicarske nacionalne banke (SNB) i želi podići kredite do 50 milijardi švicarskih franaka", navodi ARD.

"Credit Suisse je izolirani slučaj"

Njemački javni servis konstatira da je švicarska banka postala prva europska žrtva bankarske krize nakon Silvergatea, Silicon Valley Banka, Signature Banka i First Republic Banka.

"Čak i ako je slučaj Credit Suissea izvanredan, izolirani slučaj loše strategije i financijskog problema koji su sami sebi nanijeli, pokazalo se da je banka prevelika i previše isprepletena s globalnim financijama da bi propala. Nelikvidnost bi imala razorne posljedice", upozoravaju.

"Povjerenje je ponovno postalo najvažnija valuta na financijskim tržištima", navodi ARD.

Prvi put od financijske krize 2008. godine, ulagači diljem svijeta sada su suočeni s rizikom mogućih učinaka širenja panike u bankarskom sektoru. 

"Kao i tada, nije trebalo proći dugo prije nego što tržišta identificiraju sljedećeg kandidata i klade se na njegovu propast. Vijest o Credit Suisseu možda nije posljednja te vrste. Strah od sljedećeg kolapsa banke à la Lehman se širi", navodi ARD.

Bauk bankrota

Mnogi ulagači očekuju da ECB preispita svoju politiku kamatnih stopa s obzirom na bankovnu krizu.

"Bauk proganja Europu - to je bauk bankrota", parafrazira ARD u svojoj analizi Karla Marxa i Friedricha Engelsa. "Razlike između srednje velike banke iz Silicijske doline i etabliranog diva Credit Suissea su ogromne, no kad se krizno raspoloženje proširi, različitost slučajeva više nije važno. Antibankarski sentiment je opipljiv", naglašava ARD.

Bonitetna agencija Moody's istaknula je u utorak da europske banke u svojim knjigama imaju puno manje obveznica od američkih. Stoga je malo vjerojatno da će se bankarska kriza iz Amerike preliti u Europu, predviđa ARD.

"Otrov za cijelo gospodarstvo"

"Činjenicu da banke koje su u opasnosti od bankrota - kao što je trenutno slučaj u SAD-u - podržava i spašava država mnogi gledaju kritički. Često se kaže da je država na strani krupnog kapitala, dok su male i srednje tvrtke izložene hladnom vjetru tržišta.

Zapravo, propast velike banke imala bi goleme posljedice za nacionalna gospodarstva. Ne samo da bi bankari s visokim primanjima ostali bez posla već bi bile uništene i velike vrijednosti: počevši od depozita privatnih osoba, ulaganja u mirovinske i dioničke fondove, pa sve do kolapsa financiranja brojnih tvrtki", upozorava ARD.

"Problemi u bankama otrov su za cijelo gospodarstvo", zaključuje.