Analiza CNN-a: Pet najvažnijih momenata s trećeg dana suđenja Trumpu

Foto: Epa

U ČETVRTAK su zastupnici optužbe zaključili svoja izlaganja o Trumpovom poticanju napada na Kapitol 6. siječnja, koncentrirajući se na vezu između Trumpovih govora i poruka prije napada i onoga što su na dan nereda radili njegovi pristaše.

Politički analitičar CNN-a Chris Cillizza izdvojio je 5 ključnih momenata s trećeg dana suđenja bivšem američkom predsjedniku.

1. Prosvjednici se pozivali na naredbe Trumpa

Zastupnici su u četvrtak predstavili najočitiju vezu između Trumpovih poruka i postupaka nasilne rulje koja je provalila na Kapitol: izjave samih prosvjednika. U intervjuima, videosnimkama i zapisima s uhićenja ponavljala se ista slika - prosvjednici su vjerovali da djeluju prema željama (i naredbama) predsjednika Sjedinjenih Država.

Na jednoj snimci se vidi kako je prosvjednik ispred Kapitola uporno vikao na megafon: "Pozvao nas je predsjednik Sjedinjenih Država."

"Došli su ovamo jer im je tako rekao predsjednik", kazala je demokratska zastupnica Diana Degette.

2. Trump predstavlja prijetnju za budućnost

Republikanci koji se protive suđenju za opoziv Trumpa konstantno ponavljaju sljedeće - Koja je sada svrha uklanjanja Trumpa? Već su ga smijenili birači!

No, voditelji suđenja, zastupnici Jamie Raskin i Ted Lieu, kazali su da se ova situacija može ponoviti ako Trump ne bude osuđen.

"Tko u ovom domu može vjerovati da bi prestao poticati na nasilje kako bi postigao svoje ciljeve ako mu se dozvoli povratak u Ovalni ured? Ako se vrati na vlast i krene po svom, moći ćemo se ljutiti samo na sebe", kazao je Ruskin. 

3. Neredi u Michiganu su bili probni napad

30. travnja 2020. gomila Trumpovih pristaša stigla je u glavni grad države Michigan kako bi prosvjedovala protiv izvanrednog naloga guvernerke Gretchen Whitmer o mjerama protiv širenja covida-19.

Desetak dana prije ovog prosvjeda Trump je na Twitteru objavio "OSLOBODIMO MICHIGAN".

 "Ovo je bila velika pobjeda", rekao je tada organizator prosvjeda u Michiganu za CNN.

"Michigan je bio proba za sljedeću pobunu. 6. siječnja je bio vrhunac Trumpove taktike, a ne iznimka", rekao je Raskin.

4. Nepoštivanje policije

Trump je tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2020. stalno naglašavao važnost policije.

"Volimo našu policiju!" više puta je povikao. Skrivena poruka je bila jasna svima - Trump i njegovi sljedbenici su na strani policije i zakona, dok su demokrati ti koji žele raspustiti policiju.

No, agenda se ubrzo promijenila. Na videosnimkama koje su prikazali zastupnici optužbe vidi se kako Trumpovi pristaše s ponosom jurišaju na Kapitol te pritom napadaju i vrijeđaju policajce koji su pokušali zaštititi objekt i zaposlenike.

Na jednoj snimci se vidi kako je muškarac s crvenom kapom opetovano nazivao policajca izdajnikom.

5. Republikanci ne pokazuju interes

Kada gledamo govore zastupnika koji pozivaju na opoziv Donalda Trumpa, pretpostavljamo da to čine pred punom dvoranom Senata. No, to nije istina.

"Kada je zastupnik Cicilline držao prezentaciju o napadu na policiju, izbrojio sam jedanaest praznih mjesta na republikanskoj strani. Kod demokrata sam vidio samo jedno prazno mjesto", napisao je u četvrtak poslijepodne jedan novinar koji je pratio zbivanja na Kapitolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.