ANKETA Čija je afera reketarenja? Plenković tvrdi da nije njegova ni HDZ-ova

Premijer Andrej Plenković danas je aferu čiji je akter savjetnik njegovog dojučerašnjeg ministra, zbog čega je smijenio istog tog ministra, proglasio aferom - oporbe i medija.

Podsjetimo, Juricu Lovrinčevića, smijenjenog savjetnika jučer smijenjenog ministra gospodarstva Davora Filipovića, istražuje USKOK nakon što su u javnost iscurile snimke na kojima navodno reketari lokalnu Mrežu TV. Na snimkama navodno preko posrednika, novinara Mreže TV Marina Vlahovića, nudi novac televiziji kroz oglašavanje iz sredstava raznih institucija i firmi koje su pod Ministarstvom gospodarstva. Pri tome bi dio novca išao Vlahoviću i Marku Ljubiću, također voditelju na Mreži TV, a za dio novca, kako je iz snimke protumačio Nacional, Lovrinčević traži da mu se vrati.

Lovrinčević se jučer oglasio i rekao da "nikad nije uzeo ni tražio proviziju, mito, kuvertu, kickback ili kako god to željeli nazvati".

No danas je Nacional objavio novu snimku, na kojoj, kako proizlazi iz onoga što je objavljeno, Lovrinčević još eksplicitnije govori o podjeli novca te kaže da je "ove godine izvukao 140 hiljada eura".

"Saša (Engler, direktor Mreže TV, op.a.), vas dvojica i da to može stvarno funkcionirati. Imate prostora. Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće godine isto, minimalno. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova. Tak da, love ima, nije problem", rekao je, prema snimci, Lovrinčević Vlahoviću. 

Premda se Lovrinčević hvali da "lova pada" u Ministarstvu u kojem je do jučer na čelu bio Plenkovićev miljenik, HDZ-ovac Davor Filipović, Plenković je danas cijelu aferu pokušao prebaciti na "oporbu i dio medija", tvrdeći da je to njihova afera, a ne afera HDZ-a i njega, koji je na čelu vlade i HDZ-a. Naime, Plenković od jučer pokušava kao najveći problem ove afere nametnuti to što je Lovrinčević preko Vlahovića slao informacije o plinskoj aferi Mostu. 

Plenković: Ovo je afera oporbe i dijela medija

"Lažne oporbene teze koje nastoje jednu situaciju, znači aktivnost jednog čovjeka, koji nije niti član vlade niti član stranke, u potpunosti odbacujemo. To nije niti slično Fimi Mediji. Ovdje su samo htjeli srušiti vladu i naštetiti vladi.

Odabir Lovrinčevića je bio Filipovićeva odgovornost i zato je smijenjen.

Mi ćemo sve i dalje rastumačiti. Ovo je afera dijela medija i dijela oporbe i jednog čovjeka, to nema veze s HDZ-om. Afera u kojoj članica i članova HDZ-a nema, to je najinteresantnije", osvrt je premijera Plenkovića na otkrivenu aferu, koja je rezultirala smjenom ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegovog savjetnika Jurice Lovrinčevića.

Plenković (HDZ) kaže da je njegov dojučerašnji ministar Filipović (HDZ) odgovoran što je postavio Lovrinčevića za savjetnika i da je zato smijenjen. Istovremeno, Plenković tvrdi da ovo nije HDZ-ova i njegova afera.

Čija je ovo afera?

Što vi mislite, čija je ovo afera?