Anketa: Konzervativci i radikalna desnica bi mogli doći na vlast u Španjolskoj

Ilustracija: EPA

ŠPANJOLSKA konzervativna Narodna stranka (PP) trebala bi osvojiti najviše mjesta u donjem domu parlamenta na prijevremenim općim izborima u srpnju, daleko ispred vladajuće Socijalističke radničke stranke (PSOE), rezultati su ankete koju u ponedjeljak objavljuje list El Pais.

Anketa, provedena između 12. i 14. lipnja, pokazala je da PP povećava svoju prednost u odnosu na Socijalističku radničku stranku (PSOE) premijera Pedra Sancheza, objavio je anketar 40DB. Anketa provedena za El Pais procjenjuje da će PP dobiti između 128 i 142 mjesta u donjem domu parlamenta od 350 članova, u odnosu na 131 u prethodnoj anketi provedenoj između 31. svibnja i 1. lipnja. 

Premijer sazvao prijevremene izbore nakon poraza

PSOE bi dobio između 99 i 109 mjesta, u usporedbi sa 107 u prethodnom takvom istraživanju, pokazuju ankete. Savez između PP-a i krajnje desne stranke Vox, za koju se smatra da će osvojiti između 37 i 41 mjesta, premašio bi apsolutnu većinu od 176 mjesta u donjem domu, potrebnu za vladanje.

Sanchez je 29. svibnja sazvao iznenadne prijevremene izbore nakon što su njegova stranka i njen mlađi koalicijski partner Podemos poraženi na regionalnim i općinskim izborima. Sanchez je rekao da će voditi svoju stranku i nastojati ostati premijer.

Podemos se pridružio novoj stranci

Izbori 23. srpnja sve više dobivaju oblik binarnog izbora između onih koji se protive vladi koja bi uključivala krajnje desni Vox i onih koji se protive trenutnoj manjinskoj koaliciji, koja uključuje krajnje lijevi Podemos.

Nakon regionalnih i općinskih izbora, Podemos se udružio s drugim krajnje ljevičarskim skupinama u novu stranku pod nazivom Sumar, koja bi dobila između 34 i 36 mjesta na izborima u srpnju, naveo je 40DB. Prethodna anketa provedena od 31. svibnja do 1. lipnja dodijelila je Sumaru 41 mandat. Preostala mjesta pripala bi malim regionalističkim strankama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.