KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Debakl aplikacije za praćenje zaraženih koronom, instaliralo ju je tek 35.000 Hrvata

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

TJEDAN dana nakon što je aplikacija Stop COVID-19 objavljena, na svoje ju je mobitele instaliralo samo 35.676 osoba. Među njima je znatno više korisnika Androida (28.012) u odnosu na korisnike iOS uređaja (7664), piše Dnevnik.hr.

Uzmemo li u obzir da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 milijuna korisnika mobitela, postotak onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je malen. Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je ranije za N1 da bi 60 posto populacije trebalo skinuti aplikaciju da bi ona imala smisla. Slično je ponovio i predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka Petešić. 

Dosad nitko od onih koji su instalirali aplikaciju nije prijavio da je u međuvremenu dobio pozitivan nalaz niti je podijelio svoje "ključeve", doznaje se iz APIS-a. Aplikacija funkcionira tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to dulje od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju potom na svoj mobitel dobivaju svi koji su bili s njim na toj udaljenosti i u tom razdoblju. Aplikacija je kompatibilna s aplikacijama kakve imaju Austrija, Italija, Latvija, Danska, Poljska, Irska i Njemačka, međutim prekogranična interoperabilnost ovih aplikacija na području Europske unije još nije uspostavljena.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.