Arheolozi u Vinkovcima naišli na tragove posljednjeg savezničkog bombardiranja

Foto: Facebook

Tijekom arheoloških istraživanja na lokaciji novog trgovačkog centra u Vinkovcima, arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja, pored rimskih i prapovijesnih nalaza,  uočili su u tlu mrlje, promjera 15 metara, za koje se pretpostavlja da su krateri iz bombardiranja Vinkovaca 1944..

"Nakon istraživanja i razgovora s bivšim vlasnicima zemljišta potvrdili smo da se zapravo radi o kraterima koji su nastali najvjerojatnije tijekom posljednjeg savezničkog bombardiranja Vinkovaca koje se dogodilo 17. listopada 1944., prije točno 78 godina", naveli su iz vinkovačkog Gradskog muzeja.

BOMBASTIČNO!!! KRATEROIDNO!!! Osim ćupova sa zlatom, kipova i neobilježenih kablova i cijevi tijekom arheoloških...

Posted by Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci on Tuesday, October 15, 2024

Tijekom tog bombardiranja, 60 savezničkih aviona nanijelo je i najveću štetu jer je tako uništeno više od 400 vagona i 15 lokomotiva, promet na pruzi Zagreb-Beograd bio je prekinut 10 dana, uništeni kolodvor je obnovljen tek nakon završetka rata, a među građanima Vinkovaca poginulo je 87 i ranjena 131 osoba.

"Kako su se na kolosijecima u tom trenutku nalazili vlakovi koji su vozili gorivo i streljivo, kao i sanitetski vlakovi s ranjenim njemačkim vojnicima, pretpostavlja se da je poginulo i ranjeno više tisuća osoba. S obzirom na moguće smjerove dolaska aviona, nešto je veća vjerojatnost da se ovdje radi o završetku bombardiranja, odnosno o posljednjim bombama koje su avioni izbacili prije povratka u bazu", naveli su iz Gradskog muzeja u Vinkovcima te dodali da će o nalazima pronađenima na toj lokaciji izvijestiti u narednom razdoblju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.