Assadov master plan funkcionira? Svojim potezima prisiljava Zapad da mu da legitimitet

Foto: Hina

ASSADOV režim u posljednje je vrijeme nanizao velike pobjede protiv takozvane Islamske države, pa je predsjednik Sirije iskoristio tu činjenicu kako bi pokušao uvjeriti Zapad da je on potencijalni partner u borbi protiv terorizma. Njemu odane snage ponovno su preuzele drevnu Palmiru prošlog mjeseca, a otad su ISIS-ovi militanti protjerani iz grada al-Qurytaina.

Kako analizira Business Insider, Assadov fokus na Islamsku državu vjerojatno je stigao kao posljedica djelomičnog prekida vatre između u pobunjenika i režima. No, unatoč njegovim tvrdnjama da se bori protiv terorizma u Siriji, Assadove su snage dosad uglavnom bile fokusirane na eliminaciju umjerene opozicije koja se bori protiv njegove vlasti.

Krhko primirje sad se nastavlja, a Assad koristi pobjede protiv ISIS-a kao svoju poruku Zapadu da je baš on pravi partner za borbu protiv terorizma. Ipak, neki stručnjaci smatraju da je upravo Assad glavni pokretač ekstremizma u Siriji, misleći pritom na njegovo masakriranje civila te odbijanje da odstupi s vlasti, zbog čega je umjerna oporba postajala sve radikalnija.

Tvrtka Soufan grupa koja se bavi strateškom sigurnosti u srijedu je istaknula da je Asadova "uloga temeljnog katalizatora za ekstremizam u Siriji sve više zanemaruje" kako on postiže neke uspjehe protiv ISIS-a. Oni pišu kako će Assad sad "vjerojatno izaći kao jedan od najvećih dobitnika primirja". Po tome se nedavne pobjede režime uklapaju u njegov master plan da dobije legitimitet u očima Zapada.

Prisiljava međunarodnu zajednicu da mu da legitimitet

"S obzirom da je poraz Islamske države sveobuhvatan cilj američke koalicije, ako nastavi nizati uspjehe protiv grupe, to će samo ojačati Assadovu poziciju u budućnosti Sirije", kaže Soufan grupa.


"Sa svakom uspješnom operacijom na teritoriju koji kontrolira Islamska država, Assadov režim prisiljava međunarodnu zajednicu da mu da veći legitimitet", priopćili su iz Soufan grupe.

Američki vođe nekoliko su puta pozvali Assada da odstupi s vlasti, dok se mnogi stručnjaci slažu s tezom da će mir u Siriji biti teško postići, ako će se Assada gurati kao dio rješenja.

"Ostajanje Asadovog režima na vlasti nije rješenje. To nije rješenje za Siriju, a to sigurno nije ni rješenje za pobjedu protiv terorizma na sirijskom teritoriju", rekao je Charles Lister sa instituta za Bliski istok koji je napisao knjigu o pobuni u Siriji.

Pred primirjem su brojni vojni i politički izazovi. Na polju sukoba, mjereni pobunjenici koji se često bore i protiv režima i protiv džihadista, će vjerojatno postajati sve slabiji. Dokle god moraju voditi borbu na više frontova – protiv režima i ekstremističkih grupa poput ISIS-a i Jabhat al-Nusre, al-Kaidine podružnice u Siriji – oni će se širiti i njihovi će redovi biti pretanki da bi uspjeli te će borci možda prebjeći u ekstremističke grupe koje imaju više snage i resursa.

S političke strane, pobunjenici koji su uzeli oružje kako bi se borili protiv Assada, teško će se složiti s rješenjem koje će njemu omogućiti da ostane na vlasti.


Sunitske ekstremističke skupine poput al Kaide i ISIS-a i dalje će pričati o sunitskom ugnjetavanju kako bi dobili nove borce. Assad pripada šijitima te vlada nad većinski sunitskim sirijskim stanovništvom već desetljećima.

"Dok neki članovi koalicije koju predvodi SAD mogu biti spremni pristati na opstanak Asadova režima, ako to dovodi do poraza Islamske države, različite pobunjeničke skupine… neće prihvatiti ishod u kojem bi konflikt ostao na statusu quo", piše Soufan grupa.

Zapovjednici pobunjenika dijele slično mišljenje. . Ahmad al-Soud, osnivač i zapovjednik Slobodne sirijske vojske koju podupire i SAD, poznate i kao Divizija 13, rekao je za Business Insider da Assad mora napustiti vlast prije nego što terorizam u Siriji bude poražen.

Tvrdi kako je nedostatak američke odluke da ga se makne uzrok borbi na terenu.

"Dok je Assada, bit će i ekstremizma"

"Sve dok je Assadov režim još uvijek tu, bit će i različitih ekstremističkih skupina u Siriji i one neće otići, nećemo se biti u mogućnosti riješiti ih", kazao je.

Ipak, piše Business Insider, čak i kada bi SAD zagovarao političko rješenje koje bi uključivalo Assadov odlazak, njegovo svrgavanje neće biti lako. Rusija i Iran su Assadovi saveznici, i nisu spremni izvršiti takav pritisak na njega. Još je manje vjerojatno da će se njihova pozicija promijeniti sada kada se Assad može pohvaliti svojim pobjedama protiv terorista.

Soufan grupa objašnjava kako je vjerojatno da će Assad koristiti zamah koji je dobio pobjedama protiv ISIS-a, kao sredstvo da uvjeri koaliciju predvođenu SAD-om, da je sirijska vlada partner protiv ISIS-a – što je već i dokazano u ruskom pozivu američkoj koaliciji da sudjeluje u razminiravanju u Palmiri.

Čak i ako SAD ne vidi Assada kao legitimnog partnera, pobjede protiv Islamske države i trenutačno klimu u Europi zbog udara terorizma, oni dovode Assada i SAD u makar prešutnu suradnju, piše Soufan grupa te zaključuje - ovi će događaji samo učvrstiti Assadovu vlast u Siriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.