Bakić i Cvetojević podržali Rimca: "I Tesla je imao suludih izjava"

Foto: Marko Dimić/Pixsell, N1 TV

NAKON članka u Jutarnjem listu o prvim robotaxijima u svijetu, koje će napraviti Mate Rimac do 2023., i reakcija Lucijana Carića, koji je kritizirao Rimca, javljaju se i oni koji ga podržavaju. Među njima su Gordan Lauc, Nenad Bakić i Saša Cvetojević.

Cvetojević: Ako i spali lovu, to će biti novac njegov, njegovih investitora ili novac EU / javni novac

"Ni ja ne vjerujem da Rimac može izvesti projekt autonomnih taksija u roku koji je izašao u javnost. No, to je moj problem, nisam mu vjerovao ni prije, pa me to skupo koštalo. Nije poanta u tome vjerujemo ili ne vjerujemo, poanta je u tome kako tu nevjericu izražavamo.

Steve Jobs imao je običaj raditi ono što su biografi opisali kao 'reality distorsion field' - odbijao je prihvatiti ograničenja koja su stajala na putu ostvarenja njegovih zamisli. Time je uspijevao uvjeriti i ljude oko sebe da ulože napor i naprave ono sto se, u početku, činilo nemogućim.

Elon Musk već ima debelu povijest rokova koje je probio, što ne umanjuje činjenicu da je većinu predviđenog ostvario ili je na sasvim dobrom putu da ostvari. 'Elon time' je već poznata uzrečica među ekipom koja ga prati, a označava sumnju da je nešto moguće odraditi u vremenu koje je on najavio.

Tesla je imao izjava koje i danas smatramo potpuno suludim. Možda i jesu bile sulude, možda samo njihovo vrijeme još nije došlo.

Naravno da ne treba biti 'svetih krava' (što nas najpoznatiji vijetnamski gastarbajter često poručuje) i naravno da je u redu preispitivati sve i svašta. Tehnologija i razvoj ne smiju počivati na dogmama, a i sam Mate je rušio pretpostavke za koje smo smatrali da su zapisane u kamenu.

Što se, najgore, može desiti prosječnom internetskom komentatoru ako Mate ne ostvari taj projekt? Praktično - ništa. Lova koju će spaliti bit će ili njegova ili njegovih investitora ili eu/javna. Mislite da postoji ljepši i bolji način spaljivanja eu/javne love? Pa evo, ja ne vidim i apsolutno se veselim činjenici da spalimo tu lovu baš na tako lud projekt. Pokušati tako nešto, biti prvi u nečemu takvom u svijetu - pa ako to nije vrijedno pokušaja, onda neka tu lovu spale na još jedan most od nikuda do nigdje ili na izgradnju još jedne zgrade za istraživanje digitalnih ruda i gubljenje vremena.

Stoga, ako već dokazi neka lova i ako imamo nekog tko je spreman pucati tako visoko - a ipak ima daleko više kredibiliteta u tome što radi od prosječnog ministra ili informatičkog hejt stručnjaka - dajmo mu neka radi.

I za kraj predugog statusa, ono što prosječni hejter ne kuži - na takvim visokotehnološkim projektima, čak i kad ne uspiju, stvara se toliko znanja koje omogućuje većini uključenih da pokrenu nove projekte na temelju naučenog. To znači nove firme u većini segmenata, nove proizvode i usluge i nova zapošljavanja.

A ako promaši, imat ćemo bar jasnog krivca, nekog za naš omiljeni sport - pljuvanje onih koji su pokušali ono što se mi ne usudimo", napisao je Saša Cvetojević na svom Facebooku.

Nakon tog statusa napisao i je i da javni novac koji će možda spaliti Rimac nije naš novac.

"Jedna od najvećih zabluda je kako je javni novac i vaš novac. Nije!" napisao je Cvetojević.

Bakić: Hejtere pogone frustracija i zavist

"Smiješno je uopće davati preveliku pažnju jadnim hejterima kao osobama, ali kao fenomenu da - evo najboljeg eseja na tu temu. U stvari, jednog od najboljih eseja koje sam u dugo vremena vidio.

Hejtere pogoni frustracija i zavist.

'But haters are not always complete losers. They are not always the proverbial guy living in his mom's basement. Many are, but some have some amount of talent. In fact I suspect that a sense of frustrated talent is what drives some people to become haters. They're not just saying 'It's unfair that so-and-so is famous', but 'It's unfair that so-and-so is famous, and not me.'", napisao je Bakić.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.