Bakić: Istu stopu poreza će plaćati onaj tko ima jedan apartman i onaj tko ih ima 10

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Nakon što su objavljeni podaci o potrošnji struje i popis stanovništva, utvrđeno je kako je u Hrvatskoj 600 tisuća stambenih jedinica prazno.

Hoće li uvođenje novog poreza promijeniti postojeće stanje bila je tema HRT-ovog Otvorenog u kojoj su gostovali dubrovački gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i Damir Bakić iz stranke Možemo.

"Vlada RH radi na politici omogućavanja priuštivog stanovanja poglavito mladim ljudima. U RH je 900 tisuća nekretnina koje su namijenjene stanovanju, a ne obavljaju tu funkciju", rekao je Franković.

"Kada bi samo 10 posto od 900 tisuća nekretnina pustili na tržište, pustili na tržište i dopustili dugoročni najam, to bi značilo da 90 tisuća stanova izlazi na tržište i omogućuje priuštivo stanovanje", dodao je.

Bakić iz Možemo: Zalagali smo se za porez na nekretnine, a dobili oporezivanje krakoročnog turističkog najma

Damir Bakić iz stranke Možemo osvrnuo se na činjenicu kako u Gradu Zagrebu 54 tisuće nekretnina zjapi prazno.

"Vrlo vjerojatno je taj podatak točan. Mi na temelju podataka možemo slutiti koliko je praznih stambenih jedinica. Mi smo se dugo i dosljedno zalagali za uvođenje poreza na nekretnine, točnije - na višak nekretninskog bogatstva", rekao je.

"Nismo dobili ono što smo očekivali i trebali. Dobili smo zahvat u oporezivanje kratkoročnog turističkog najma", nastavio je.

Govoreći o efektima poreza, kazao je kako je potrebno vidjeti odgovara li porez temeljnim zahtjevima poput "socijalne pravednosti, progresivnosti, cjelovitosti i adekvatne uklopljenosti u porezni sustav".

"Iz onog što je dosad prezentirano javnosti, mislim da je puno dilema i negativnih odgovora. Ne vidimo da je socijalno pravedno i progresivno. Čini se da će jednak porez (stopu) plaćati onaj tko ima jedan apartman i onaj tko ima pet ili 10", ustvrdio je.

Jakšić: Naša vlada će oporezivati svaku oranicu na koju naiđe

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić se prisjetio zašto je uvođenje poreza na nekretnine pod palicom Slavka Linića - propalo.

"Nekoliko pokušaja je bilo u posljednjih 30 godina da se taj porez uvede i svaki put je to palo pod lobističkim nasrtajima krupnog kapitala. Tendencija SDP-a je bila da se porez uvede, ali tu se uključio HNS, Vrdoljak i ostale interesne grupe. Znamo koliko su neke bankarske institucije trošile novca na marketing da se ta priča uruši", kazao je Jakšić.

Usporedio je stanje u nekretninskom sektoru sa stanjem u poljoprivredi.

"Idemo spasiti hrvatsku poljoprivredu. Po onome što će napraviti naša vlada, krenut će po selima i oporezivati svaku oranicu na koju naiđe, jer to će spasiti hrvatsku poljoprivredu. Šest godina slušamo o tome kako će vlada omogućiti priuštivo stanovanje. Tri godine imamo galopirajuću inflaciju. Mogu reći na primjer Koprivnice. Prije tri do četiri godine, kvadrat je bio 1200 eura, a danas je 2500-2600 eura, rekao je.

Ustvrdio je kako država nakon šest godina nije napravila ništa, nije izgradila stanove i nije stala na rep krupnom kapitalu.

Zoričić: U Puli ćemo ići na 10 eura po kvadratu

Odgovarajući na pitanje kakva hoće li se u Puli plaćati maksimalnih 10 eura po kvadratu, gradonačelnik Filip Zoričić odgovorio je potvrdno.

"Mi ćemo ići na 10 eura po kvadratu. Porez na kuće za odmor je supstitucija za sezonske stanove ili prazne stanove. U Puli se radi o 700-800 stanova. To je dobra mjera u smislu promjene slike turizma", rekao je.

"Dok ne vidimo cjelovitu mjeru, socijalnu komponentu i cjelovit obujam mjera - teško je sve komentirati. Dobro je da se nešto mijenja, a na lokalnoj samoupravi je da pomognemo mladima", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.