Bandićev šef kvarta Stenjevec primio 372.000 kuna naknada. Susjedi: On ne živi ovdje

Foto: Facebook Milan Bandić 365

ŽELJKO JEGER, donedavni predsjednik zagrebačke četvrti Stenjevec, uopće ne živi u tom kvartu. Susjedi kažu da već godinama stanuje na Vrbanima.

Policija je nedavno provjeravala njegovo prebivalište. To su nam i potvrdili.

"Temeljem dobivenih saznanja policijski su službenici obavili terensku provjeru te o svim utvrđenim činjenicama izvijestili druge nadležne službe Policijske uprave zagrebačke", poručili su iz MUP-a. Da je s Jegerovim prebivalištem sve bilo u redu, ne bi bilo potrebe za kontaktiranjem kolega.

Iz policije su u odgovoru pojasnili da im je idući korak napraviti sve kako bi se utvrdilo ima li protupravnih ponašanja za koje se progon pokreće po službenoj dužnosti.

Jeger je ujedno i član Glavnog odbora stranke Milan Bandić 365, a prema riječima kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Jelene Pavičević Vukičević, bitan je dio njena tima.

Jeger sad ima vremena za stranačke aktivnosti jer su sva vijeća zagrebačkih četvrti nedavno raspuštena budući da im je istekao mandat.

Jeger mjesečno prima oko 7000 kuna bruto

Preduvjet da se bude vijećnikom, samim time i predsjednikom nekih od kvartova je, jasno, da se u njemu i živi. 

U Službenom glasniku Grada Zagreba piše da mandat prestaje i s danom prestanka prebivališta. Ako Jeger formalno nije odjavio prebivalište, iako se preselio, mogao bi biti i u prekršaju prema Zakonu o osobnoj iskaznici.

Funkcija predsjednika i vijećnika zagrebačke četvrti ne obnaša se volonterski. Od Grada Zagreba dobili smo detalje: 

"Svi predsjednici vijeća gradskih četvrti ostvaruju pravo na jednaki iznos mjesečne naknade u visini od 7.750,50 kuna bruto."

Ako je tu cifru počeo primati kad je stupio na dužnost, onda su od 2017. godine do danas na njega otišle 372.024 kune.

Grad Zagreb pitali smo jesu li upoznati s problemom Jegerova prebivališta.

"Gradski ured za mjesnu samoupravu zatražio je očitovanje od Ž. Jegera, a koji je u dostavljenom očitovanju istaknuo kako od 1995. godine ima prebivalište i boravište na području gradske četvrti u kojoj i obnaša funkciju predsjednika Vijeća.

Ujedno Vas izvješćujemo kako je ovo upravno tijelo od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske službenim putem zatražilo dostavu Uvjerenja o prebivalištu, te će se sve daljnje radnje (u slučaju potrebe) poduzimati nakon dostave takvog valjanog dokaza", kazali su, između ostalog, iz Grada.

Na pitanje planiraju li pokrenuti postupak protiv Jegera i tražiti novac natrag ako se dokaže da je više godina živio u drugom kvartu nisu odgovorili.

Vozi gradsku Opel Corsu i mjesečno troši oko 500 kuna goriva

Predsjednici gradskih četvrti na raspolaganju imaju službene automobile. Iz proračuna se plaća i njihovo gorivo. Grad je Jegeru na korištenje 2018. godine dao Opel Corsu.

"Svi Područni odsjeci Gradskog ureda za mjesnu samoupravu koriste službena vozila za potrebe svog rada kao i za potrebe rada vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora (17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora), a što uključuje i Područni odsjek Stenjevec odnosno Gradsku četvrt Stenjevec, te je od 28. studenog 2018. godine do danas vozilo prešlo 20.000 km pri čemu je potrošeno 1372 litre goriva, u ukupnom iznosu 12.985 kuna. Financijska sredstva za podmirenje troškova goriva predviđeni su i osigurani u Proračunu Grada Zagreba unutar financijskog plana GČ Stenjevec", naveli su iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Ako je prešao 20.000 kilometara u 28 mjeseci, to znači da tijekom 30 dana potroši od 450 do 500 kuna goriva, odnosno prijeđe 714 kilometara. Pribrojimo potrošenom gorivu iznos od 372.024 kune mjesečnih naknada i doći ćemo do brojke od 385.009 kuna.

Tvrdi da raspolaže samo jednim stanom, ali zemljišne knjige ne pokazuju tako

Znači li ova potrošnja da automobil i gorivo koristi i u privatne svrhe? Odgovor smo potražili kod samog Jegera.

"Nemam ja više automobil, vratio sam ga kad je mandat prestao. Nikad ga nisam koristio u privatne svrhe. Dobili ste odgovor od Grada, ne znam što bih ja više trebao reći. Idu izbori, sve je meni jasno.  Ja sam vjerojatno jedan od onih koji najmanje troše", dodao je Jeger. 

Na pitanje je li točno da stanuje na Vrbanima, a do prestanka mandata je bio predsjednik četvrti Stenjevec, spremno odgovara: 

"Ne, ma ne. Moje prebivalište je u Stenjevcu već dvadeset godina. Tamo je jedini stan koji ja imam. Razumijete me? Jedini stan koji je moj, to je taj. Ja nemam drugi. To je jednostavno utvrditi."

Jednostavno smo utvrdili, uvidom u zemljišne knjige, da Željko Jeger raspolaže i stanom u Stenjevcu i stanom na Vrbanima, samo što potonji, pravno gledano, dijeli sa svojom maloljetnom djecom. 

Kažemo da smo iz policije dobili informaciju da odlučuju o pokretanju postupka po službenoj dužnosti u vezi s njegovim prebivalištem. 

"To je nemoguće da ste dobili. Svaki puta je tako, stvarno je nekorektno... Idu izbori, sve je meni jasno, ali šta je previše, previše je. Baš su našli pravoga di će se crkvi molit. Ja vam kažem kako je. Nemam ja diskusije. Nema potrebe stvarat afere tamo gdje ne postoje, pogotovo zbog obitelji, zbog svega", poručio je Jeger. 

Jeger je, kako Bandićeva nasljednica kaže, bitan dio njena tima

Izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora raspisani su 9. travnja. Da Jeger ima podršku stranke, pokazala je nedavno Jelena Pavičić Vukičević.

Označila ga je na Facebooku 14. travnja i napisala: "Posebno hvala svim terencima, Facebook mi ne dozvoljava da vas sve označim, ali svi ste jednako bitni i sretna sam što ste dio moga tima."

Iznimno me raduje količina podrške i lijepih riječi građana koje mi sa zagrebačkih ulica prenose moji članovi Stranke...

Posted by Jelena Pavičić Vukičević on Saturday, 17 April 2021

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.