Bartuličin brat: Oslobođen sam krivnje nakon optužbi za neprimjereno ponašanje

Matthew Bartulica, brat Stephena Bartulice, obratio se Indexu sa Zahtjevom za ispravak vezano uz članak "Bartuličin brat svećenik u SAD-u bio osumnjičen za neprimjereno seksualno ponašanje".

Njegov zahtjev prenosimo u cijelosti:

"Obraćam Vam se temeljem relevantnih odredbi Zakona o medijima, a nastavno na članak pod naslovom „Bartuličin brat svećenik u SAD-u bio osumnjičen za neprimjereno seksualno ponašanje“ objavljen na Internet portalu www.index.hr dana 14. lipnja 2024., sa zahtjevom za ispravkom netočnih informacija objavljenih u predmetnom članku.

Naime, temeljem odredbe članka 21., stavak 1. Zakona o medijima (dalje: ZOM) nakladnik koji informacijom objavljenom u mediju prouzroči drugome štetu dužan ju je naknaditi, dok je odredbom članka 22., stavak 1. ZOM-a određeno da se nematerijalna šteta u pravilu naknađuje objavljivanjem ispravka informacije i isprikom nakladnika, te isplatom naknade sukladno općim propisima obveznog prava. 

Nadalje, odredbom članka 40. ZOM-a određeno je da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi, dok je odredbom članka 41. ZOM-a određeno da se ispravak mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Nastavno na navedene relevantne odredbe ZOM-a, zahtijevam da ovaj ispravak informacija objavite radi potpunog i pravilnog informiranja Vaših čitatelja u prvom sljedećem elektronskom izdanju u njegovu sljedećem cjelovitom obliku:

Nastavno na netočne navode objavljene u članku pod naslovom „Bartuličin brat svećenik u SAD-u bio osumnjičen za neprimjereno seksualno ponašanje“ napominjem da je nakon provedene detaljne istrage od strane nadležne nadbiskupije utvrđeno da s moje strane nije bilo nikakvog neprimjerenog ponašanja te sam u cijelosti oslobođen od bilo kakve krivnje i odgovornosti, a danas služim kao dijecezanski svećenik.

Napominjem da ovakvi članci služe isključivo senzacionalističkom novinarstvu s ciljem vrijeđanja mojih prava osobnosti i da se naša obitelj nastavi blatiti u hrvatskim medijima.

Isto tako, zahtijevam da bez odgode maknete predmetni članak pod naslovom „Bartuličin brat svećenik u SAD-u bio osumnjičen za neprimjereno seksualno ponašanje“ s internet portala www.index.hr i arhive portala www.index.hr.  

S poštovanjem"

Pročitajte više