BBC: Kim Jong-unova sestra i lijepe navijačice tajno su oružje Sjeverne Koreje

Screenshot, Video: Ruptly TV (YouTube)

SJEVERNA Koreja u svojem arsenalu skriva oružje mnogo moćnije od atomskih bombi: njezina ženska delegacija na Olimpijskim igrama već danima plijeni i zaokuplja svjetsku pozornost, piše Laura Bicker za BBC. U nastavku donosimo najzanimljivije dijelove njezina članka.

"Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo-jong već je danima glavna tema rasprave u Južnoj Koreji. Mediji su se prilikom njezina posjeta predsjedničkoj palači u Seoulu raspisali o njezinoj odjeći, frizuri, gestama, pa čak i pjegicama na licu.

Na olimpijskoj ceremoniji otvaranja u Kim su bili upereni svi pogledi i mobiteli. Ona je postala ljudsko lice tajnovitog sjevernokorejskog režima.

"To je zbilja čudesno. Nikad prije nisam vidio osobu iz Sjeverne Koreje", izjavio je jedan mladić. "Srce mi se topi", kazao je drugi.

Šarmiranje protivnika

Međutim, ne treba zaboraviti da je Kim kraljica PR-a Sjeverne Koreje. Ona u stranim medijima spretno vlada imidžom svoje zemlje.

"Južnokorejcima je izrazito neobično uživo vidjeti pripadnika obitelji Kim. Stoga njihova fascinacija njome nije iznenađujuća", izjavila je bivša voditeljica novinske agencije Associated Press u Pyongyangu, Jean Lee.


"To pokazuje prepredenost Sjeverne Koreje. Poslali su svoje najljepše žene", kazala je Lee. "Kada odete u Sjevernu Koreju, naiđete na izrazito privlačne momke. Nekad mi priznaju da im je posao zavesti vas kako biste pomislili, ova zemlja i njezini ljudi nisu tako loši", dodala je.

Zavodnička misija Sjeverne Koreje započela je prije nekoliko tjedana, kada je u posjet jugu poslana bivša članica sjevernokorejskog ženskog sastava Moranbong i predvodnica sjevernokorejske umjetničke trupe.

U medijima se više pisalo o njezinoj bundi nego o posljednjem nuklearnom testu Sjeverne Koreje.

Jedna od navijačica sjevernokorejska je Prva dama

Najnovija sjevernokorejska ofenziva prozvana je "Vojskom ljepotica". Radi se o navijačkoj skupini čije su članice za misiju odabrane zbog svoje ljepote, talenta i odanosti režimu.

Navijačice su izazvale pravu pomutnju među novinarima koji su ih dočekali na kolodvoru. Lijepe djevojke odjevene u crne šubare i crvene kapute i u pratnji zaštitara na sva su pitanja novinara odgovarale jedino smiješkom.

Sjevernokorejske navijačice su u Južnoj Koreji, koja je poznata po svojoj zaluđenosti izgledom i njegom kože, odmah postale ikone prirodne ljepote i nevinosti. Njihova najpoznatija članica je Ri Sol-ju, žena Kim Jong-una.

Žene na prvoj crti bojišnice

Han Seo-hee je bivša članica sjevernokorejske navijačke skupine i jedna od žena koje su pobjegle iz te zemlje. Danas uživa u slobodi života u Južnoj Koreji.

"Morale smo promicati ideologiju juche. Bile smo borkinje na prvoj crti bojišnice. Mislile smo da idemo u srce neprijateljskog teritorija kako bismo pokazale kako smo ponosne. Trebale smo pokazati da smo bolji od drugih. Bila sam vrlo ponosna i uvjerena da upravo to i činimo", kaže Han.

Han je s obitelj morala napustiti Sjevernu Koreju nakon bratova bijega. Sjevernokorejski režim predviđa zatvorske kazne za čitavu obitelj prebjega.

"Rekli su nam da nas ne treba iznenaditi ili šokirati nepoznati svijet te da ne smijemo ni na minutu zaboraviti svoju domovinu. Nismo smjele zaboraviti da smo tamo u čast generalu Kimu", govori Han o svojem iskustvu sjevernokorejske navijačice u posjetu Južnoj Koreji.

Neke od navijačica sa sobom su nosile šaku zemlje ili sliku bivšeg vođe Kim Jong-ila kako ne bi zaboravile svoju zemlju, otkriva Han.

Sraz dvaju svjetova na hokejaškoj utakmici


Mlađe generacije u Koreji skeptične su prema posjeti sjevernokorejske delegacije. Skupine mladih sudjelovale su u prosvjedima protiv vladine odluke o osnivanju pankorejske ženske hokejaške momčadi. To se negativno odrazilo na popularnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

Kulturni jaz između dviju Koreja na vidjelo je isplivao upravo na ženskoj hokejaškoj utakmici. Južnokorejska navijačka skupina izvela je seksi ples na pjesmu "Uptown Funk" u minicama i visokim čizmama.

Sjevernokorejke su za to vrijeme u crvenim trenirkama pjevale pjesme o ujedinjenju domovine. Koreografija se sastojala uglavnom od pokreta ruku.

Poput vjerskog kulta


Han se boji da će svjetska javnost sjevernokorejske navijačice doživjeti kao neobičan spektakl. Prisjeća se jednog incidenta iz 2003. godine, kada je i sama sudjelovala u jednom takvu spektaklu.

Pri posjetu navijačica Južnoj Koreji padala je kiša i namočila izvješeni portret Kim Jong-ila. "Cijela skupina navijačica bila je zaprepaštena. Izašle smo iz autobusa i okupile se oko slike kako bismo ju zaštitile. Južnokorejci su bili šokirani našim ponašanjem. To im je izgledalo poput kulta", kaže Han.

Navijačice su "ljudski taoci kriminalnog režima", objavio je na Twitteru politolog Ian Bremmer. "To je najtužnija stvar na cijelim Olimpijskim igrama", dodao je.

Čini se da zavodnička moć Sjeverne Koreje ipak ima svoja ograničenja, zaključuje Bicker za BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.