Bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj: Rat u Siriji je gotov, Asad je pobijedio brutalnim metodama

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

"RAT u Siriji je gotov, sad je vrijeme da prestanu borbe", piše bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith u svojoj novoj kolumni za New York Times.


"Uz podršku svojih snažnih saveznika, sirijska vojska uskoro će eliminirati preostale džepove otpora", kaže Galbraith.

Asadov režim do pobjede je, smatra Galbraith, došao pomoću "nevjerojatne brutalnosti": bačva-bombi, izgladnjivanja, ciljanja bolnica i spasilačkih službi, te moguće i uz pomoć kemijskog oružja. "Ali je pobijedio", smatra.

Nadalje, bivši ambasador smatra da je pomoć takozvanim umjerenim pobunjenicima koju podržavaju obje velike američke stranke potpuno kontraproduktivna.

"Ta pomoć ne može promijeniti tijek rata, a sigurno će učiniti da još više ljudi bude ubijeno", smatra.

Galbraith smatra kako je bitno kako će rat u konačnici završiti. SAD želi da se što više Sirijaca vrati kućama, a važan je i potpuno slom Islamske države. Glavni američki saveznici Kurdi također trebaju biti zaštićeni.

Za postići te ciljeve SAD će trebati, smatra bivši ambasador, surađivati s Rusijom. "Srećom, Rusija i SAD dijele mnogo zajedničkih ciljeva, iako im saveznici nisu isti", piše Galbraith.

SAD i Rusija bi, smatra, mogli početi pregovore kako bi prestali sukobi pobunjenika i režima. Uvjeti bi mogli biti potpuna amnestija pobunjenika, pravo izbjeglica da se vrate kućama i ravnopravni pristup pri obnovi kuća. Možda bi sporazum čak mogao uključiti i neke osnovne političke slobode, međunarodni nadzor, i uklanjanje sirijskih dužnosnika odgovornih za najgore zločine. Naravno, o Asadovoj sudbini ne bi bilo rasprave, on ostaje.

Galbraith se osvrnuo i na problematiku Kurda koji su najvjerniji američki saveznici. Oni na istoku Sirije vode praktički samostalan rat protiv ISIS-a, a u planu imaju zauzimanje glavnog grada kalifata- Raqe.

"SAD mora pružiti dugoročna jamstva sirijskim Kurdima, koji sada kontroliraju velik teritorij, koji nije cijeli kurdski. Sirijska vojska trenutno nije u mogućnosti napasti kurdske snage, ali Asad će s vremenom htjeti povratiti centraliziranu državu koju je naslijedio od oca. Htjet će i sirijska naftna polja od kojih su mnoga sad pod kontrolom Kurda", smatra bivši ambasador.

Kao jednu opciju vidi uspostavu sigurnog područja za Kurde na sjeveru zemlje, a koje bi bilo pod zaštitom SAD-a. Druga opcija je prihvatiti ruski plan o kurdskoj autonomiji unutar federalne Sirije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.