Bivši savjetnik napisao knjigu o Trumpu, ovo je 10 bombastičnih tvrdnji iz nje

Foto: EPA

JOHN BOLTON u novoj knjizi o svom mandatu kao savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa detaljno opisuje zabrinjavajuće i šokantne navode te tvrdi da je Trump od Kineza zatražio pomoć kako bi pobijedio na izborima 2020. godine, da je tvrdio kako je Venezuela dio SAD-a, da je stranim vođama usput nudio intervencije u kazneno pravosuđe te da mu se njegovi vlastiti visoki dužnosnici izruguju iza leđa, piše CNN.

Bolton je odbio svjedočiti tijekom postupka Trumpova opoziva, odlučivši svoja otkrića sačuvati za svoju knjigu koja je već ušla na Amazonov popis najprodavanijih, iako je kasnije rekao kako bi svjedočio da ga je Senat službeno pozvao. On u knjizi tvrdi da su zakonodavci tijekom postupka opoziva trebali prošiti istragu i ispitati cijeli niz načina na koje je Trump pokušavao zaobići zakon.
CNN je došao do primjerka knjige prije službene objave 23. lipnja, koju Bijela kuća sada žurno pokušava zaustaviti. Evo nekih stvari koje je Bolton otkrio o svom bivšem šefu.

Trump je od kineskog predsjednika Xi Jinpinga zatražio pomoć u reizboru

Bolton opisuje razgovor između dvaju svjetskih čelnika na G-20 sastanku u japanskom gradu Osaki u lipnju 2019. godine, kad je Trump rekao Xiju da su farmeri na američkom Srednjem Zapadu ključ njegova reizbora u studenome 2020. Trump je od Xija zatražio da mu pomogne kupnjom američkih poljoprivrednih proizvoda, povezujući to s obećanjem da će zauzvrat ukinuti neke carine na kinesku robu. Trump je „naglasio važnost farmera i povećanje kineskog otkupa soje i pšenice u ishodu izbora“, napisao je Bolton.

On također kaže da mu je teško izdvojiti ijednu odluku koju je Trump donio tijekom svoga mandata u Bijeloj kući koja „nije bila vođena kalkulacijama o reizboru“.

Trump nema problema s kineskim koncentracijskim logorima

Bolton opisuje nekoliko slučajeva u kojima je Trump umanjivao probleme vezane za Kinu nakon razgovora s Xijem, posebice kad su u pitanju masovni koncentracijski logori koje Peking koristi kako bi zatvorio i „preodgojio“ ujgurske muslimane. Bolton piše da je prema američkom prevoditelju, koji je bio u prostoriji tijekom razgovora Xija i Trumpa na G-20 sastanku u lipnju 2019. godine, Trump rekao Xiju da bi trebao nastaviti s izgradnjom logora, jer je smatrao da je „to upravo ono što treba učiniti“.
Bolton dodaje da Trump nije želio uvesti sankcije Kini za maltretiranje muslimanske manjine zbog trgovinskih pregovora koji su bili u tijeku. „Religijska represija u Kini nije bila na Trumpovu dnevnom redu, bilo da se radi o Katoličkoj crkvi ili Falunu Gongu, nije bilo važno“, piše Bolton.

Pomeo, poznat po odanosti Trumpu, možda je ružno govorio o njemu

Bolton je opisao sastanak između Trumpa i Kim Jong-una, na kojem je sjevernokorejski despot za problematične odnose između njegove zemlje i SAD-a optužio prethodne administracije. Naglašavajući svoje sastanke s Trumpom, Kim je američkom predsjedniku rekao da njih dvojica mogu izgraditi povjerenje i brzo raditi na nuklearnom sporazumu. Nakon što je Trump rekao Kimu da će od Senata zatražiti ratifikaciju bilo kakvog sporazuma sa Sjevernom Korejom, Bolton piše kako mu je državni tajnik Mike Pompeo poslao poruku na papiriću. U poruci je pisalo: „On je pun govana.“

„Slažem se“, odgovorio je Bolton, navodeći dalje kako je Kim obećao da više neće izvoditi nuklearne testove. State Department nije odgovorio na CNN-ov upit za komentarom oko navodne Pompeove poruke.

Trump je u prosincu 2018. turskom lideru ponudio pomoć da izbjegne istragu Ministarstva pravosuđa

Bolton piše da je u prosincu 2018. godine Trump ponudio pomoć turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu oko istrage američkog ministarstva pravosuđa o turskoj banci povezanoj s Erdoganom za koju se sumnjalo da krši američke sankcije Iranu. Kad je turski lider predočio Trumpu memorandum odvjetničke tvrtke koja zastupa Halkbank, Trump ga je ovlaš pročitao i potom rekao kako vjeruje da je banka potpuno nevina u navodnom kršenju američkih sankcija protiv Irana.

Trump je Erdoganu rekao da će se „stvar srediti“ i objasnio da tužitelji američkog Južnog okruga „nisu njegovi ljudi, nego Obamini“ i da će problem biti riješen kad budu zamijenjeni njegovim ljudima. Bolton napominje da su „sve to besmislice“ zato što su tužitelji ministarstva pravde karijerni zaposlenici koji bi u istrazi išli istim smjerom bez obzira na to tko je predsjednik.

Izraelski premijer nije razumio zašto je Kushner vodio mirovne pregovore na Bliskom istoku

Prije nego što se pridružio Trumpu u Bijeloj kući, Bolton kaže da je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je preispitivao ulogu Jareda Kushnera, Trumpova zeta, u mirovnom planu za Bliski istok. Netanyahu „nije bio oduševljen dodjelom zadatka okončanja izraelsko-palestinskog sukoba Kushneru, čiju je obitelj Netanyahu poznavao godinama. Bio je dovoljno mudar da se javno ne usprotivi toj ideji, ali kao i ostatak svijeta pitao se zašto Kushner misli da će uspjeti tamo gdje nisu uspjeli ljudi poput Kissingera“.

Postupak odlučivanja u Bijeloj kući bio je nalik „gađanju hranom“

Bolton kaže kako su tjedni sastanci na kojima se raspravljalo o raznim pitanjima, a kojima je Trump predsjedavao u Rooseveltovoj sobi ili Ovalnom uredu, više nalikovali na studentsko nabacivanje hranom nego na pažljivo donošenje odluka, bez angažiranja nižih razina ili uključivanja relevantnih agencija kako bi se ispitale mogućnosti i riješio problem. „Kad bih vjerovao u jogu, svakako bih joj se posvetio nakon tih sastanaka“, napisao je Bolton.

Na ovu temu Bolton se više puta vraćao, opisujući živopisnog predsjednika koji pokazuje malo interesa naučiti kako funkcionira federalna vlada. Umjesto toga, Trumpa opisuje kao vrlo fokusiranog na to kako će neka odluka odjeknuti u medijima.

Trumpu se nisu sviđale sankcije protiv Rusije

Bolton tvrdi da se Trump uz dosta gunđanja privatno žalio na sankcije i druge kaznene mjere nametnute Rusiji, čak i kad je u javnosti prozivao Rusiju. Nakon što je SAD najavio prvu rundu sankcija protiv Rusije zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, Bolton kaže da je Trump želio ukinuti sankcije i da smatra kako su prestrogi prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

„Trump je rekao Pompeu da nazove Lavrova i kaže mu kako je 'neki birokrat' objavio sankcije, ali taj poziv možda se i nije dogodio“, piše Bolton.

Bolton također tvrdi da je Trump zaustavio objavu izjave kojom se kritizira Rusija u povodu 10. obljetnice invazije Gruzije. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost piše da su ti potezi odraz Trumpovih „poteškoća da razdvoji osobne od službenih odnosa“.

Trump se razotkrio pitanjem je li Finska dio Rusije

Prije summita s Putinom u Helsinkiju, Trump je svoje savjetnike pitao je li Finska dio Rusije ili je li Finska „nekakav ruski satelit“.

Na putovanju prema Helsinkiju, Trump se zaustavio u Velikoj Britaniji kako bi se sastao s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May. Tijekom tog sastanka, njen je savjetnik za nacionalnu sigurnost, govoreći o trovanju Skripalja, rekao kako se radi o napadu na jednu nuklearnu silu. „Trump je potom pitao je li Velika Britanija nuklearna sila, a ja sam znao da to nije bila šala“, napisao je Bolton.

Bolton je rekao da je Trump u više navrata pomiješao afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija s njegovim prethodnikom Hamidom Karzaijem.

Trump je ljudima rekao da je Venezuela 'zapravio dio SAD-a' i želio ju napasti

Bolton piše da je u raspravama o rušenju režima Nicolasa Madura Trump „inzistirao na vojnim opcijama u Venezueli“, rekavši svojim savjetnicima da je ta zemlja „zapravo dio Sjedinjenih Američkih Država“. Tijekom sastanka u Pentagonu u ožujku 2019. godine, Trump je prozivao vojne lidere oko toga zašto je SAD vojno nazočan u Afganistanu i Iraku, ali ne i u Venezueli. Trumpovo opetovano inzistiranje na vojnoj opciji u svrgavanju Madura često je šokiralo njegove suradnike, zakonodavce i savjetnike, piše Bolton. 

Na sastanku s republikancima na Floridi, „Trump je ponovno inzistirao na vojnoj opciji“, što je zapanjilo senatora Ricka Scotta i guvernera Rona Desantisa, dok je senator Marco Rubio, koji je već ranije čuo Trumpa kako govori o tome pitanju, „znao kako da pristojno odbije tu mogućnost“.

Trump je od državnog odvjetnika Billa Barra tražio da CNN-ove reportere 'strpa u zatvor'

Kad je procurila vijest o tajnom sastanku o Afganistanu u Trumpovom odmaralištu u Bedminsteru, Trump se požalio da je CNN izvijestio kako se summit održava, piše Bolton. Predsjednik je rekao savjetniku Bijele kuće Patu Cipolloneu da nazove glavnog državnog odvjetnika Billa Barra i prenese mu njegovu želju da „uhiti novinare, strpa ih na neko vrijeme u zatvor i onda zatraži da mu otkriju svoje izvore“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.