UHLJEBISTAN

Bivši Škorin zastupnik nije dolazio na posao u bolnicu. Vodili ga kao da dolazi

Foto: Patrik Macek/Pixsell

HZZO je KBC Sestre milosrdnice kaznio novčanom kaznom u iznosu od 6.772,77 kuna zbog, kako Index doznaje, saborskog zastupnika Milana Vrkljana, koji je ujedno pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Vinogradskoj.

Razlog tome je što je u radnoj evidenciji naveden da je bio na poslu u Vinogradskoj, dok je istovremeno utvrđena njegova prisutnost u saboru.

Istovremeno dok je bio na saborskim sjednicama, naveden je na nalazima pacijenata kao liječnik koji im je pružio zdravstvenu zaštitu, iako to nije učinio, čime je, navodi HZZO, povrijedio obvezu iz Ugovora o radu.

Napustio Domovinski pokret skupa s Karolinom Vidović Krišto

Vrkljan je ušao u sabor s liste Domovinskog pokreta na prošlim parlamentarnim izborima u srpnju 2020., da bi 1. siječnja 2021., s dotadašnjom stranačkom kolegicom Karolinom Vidović Krišto, izašao iz Domovinskog pokreta te postao nezavisni zastupnik.

 

Tad je naveo da je Domovinski pokret, kojem je tada na čelu bio Miroslav Škoro, krenuo s pritiscima na njegovu kolegicu Vidović Krišto te da nije želio sudjelovati u tome.

Ravnatelj Vinogradske: HZZO nam je izrekao opomenu

Kontaktirali smo ravnatelja Vinogradske te ga pitali o kontroli koju je proveo HZZO u njihovoj bolnici, zanimalo nas je je li točno da su kažnjeni zbog dr. Vrkljana.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje proveo je kontrolu izvršavanja ugovornih obveza KBC-a Sestre milosrdnice, a u pogledu pružanja zdravstvene zaštite, poštivanje radnog vremena i kadrovskog normativa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a. Po izvršenoj kontroli HZZO je KBC-u Sestre milosrdnice izrekao mjeru pisane opomene i umanjenje ugovorenog mjesečnog iznosa sredstava u iznosu od 6.772,77 kn", stoji u odgovoru ravnatelja Vinogradske prof. dr. Davora Vagića za Index.

"Ozbiljno razmatramo svaku prijavu"

U odgovoru navodi da je HZZO KBC-u Sestre milosrdnice naložio da vodi propisanu evidenciju o radu za svoje radnike te da ispostavlja osobne račune prema ugovorenim obvezama, a po čemu je KBC Sestre milosrdnice, dodaje, i postupio.

"KBC Sestre milosrdnice ozbiljno razmatra svaku prijavu koja se odnosi na radnopravni status bilo kojeg svojeg radnika i odmah po zaprimljenoj prijavi pokreće postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti navedenih u prijavi", navodi se u odgovoru.

HZZO potvrdio provođenje kontrole, dalje detalje nisu odali, pozivajući se na poslovnu tajnu

Kontaktirali smo HZZO i pitali ih je li točno da su proveli kontrolu vezanu za radnu evidenciju dr. Milana Vrkljana u KBC-u Sestre milosrdnice, što je njom ustanovljeno te je li točno da je bolnica kažnjena zbog njega novčanom kaznom i koliko je ona iznosila.

U HZZO-u su nam samo kratko potvrdno odgovorili na upit oko provedene kontrole, dok nam ostale odgovore na postavljena pitanja nisu dali, pozivajući se na poslovnu tajnu.

"Možemo potvrditi da je spomenuta kontrola provedena. S obzirom na činjenicu da je riječ o postupku kontrole ugovornih subjekata Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je propisan zakonom i podzakonskim aktima u kojima je jasno definirano postupanje HZZO-a, kao i činjenicu da Pravilnik o tajnosti podataka HZZO-a zapisnike kontrolora HZZO-a smatra poslovnom tajnom, HZZO nije ovlašten komentirati i davati informacije o nalazima pojedinih kontrola", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

Ravnatelj Vagić: Zaposlenici Vinogradske se nisu službeno žalili na dr. Vrkljana

Iako smo dobili informacije da se zaposlenici Vinogradske žale jer dr. Vrkljan ne dolazi na posao, ravnatelj Vagić nam je odgovorio da KBC Sestre milosrdnice nije zaprimio službenu prijavu radnika na prof. dr. Milana Vrkljana.

Index je, pak, dobio uvid u zapisnik o izvršenoj kontroli HZZO-a u Vinogradskoj.

Vrkljana HZZO-u prijavio pacijent

U zapisniku iz srpnja 2021. stoji da je HZZO primio anonimnu predstavku u kojoj podnositelj navodi da mu je pružena zdravstvena zaštita u Ustanovi, a da je na medicinskoj dokumentaciji o pruženoj zdravstvenoj zaštiti redovito kao liječnik naveden radnik Ustanove koji nije pružao zdravstvenu zaštitu.

Podnositelj predstavke navodi da je radnik Ustanove zastupnik u saboru te da u saboru sudjeluje na sjednicama u dane kad se u Ustanovi na medicinskoj dokumentaciji navodi kao pružatelj zdravstvene zaštite.

Navodi se da je predstavci dodan ispis dana prisutnosti radnika Ustanove u saboru od rujna 2020. do veljače 2021.

Ističe se da su zatražili očitovanje Ustanove (op.a. KBC-a Sestre milosrdnice).

U zapisniku o kontroli nadalje se navodi da je utvrđeno da radnik Ustanove obavlja poslove pročelnika Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Klinici za unutarnje bolesti ustanove.

Prema ugovoru, mora raditi 40 sati tjedno u Ustanovi i na Medicinskom fakultetu

Treba reći i da se u tom zapisniku nigdje ne navodi ime dr. Milana Vrkljana, dok se istovremeno navode imena ostalih liječnika sa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, čiji je Vrkljan pročelnik.

Potom se u zapisniku ističe da je utvrđeno da radnik (Vrkljan op.a.) radi u kumulativnom radnom vremenu, istovremeno u Ustanovi i na Medicinskom fakultetu, čime ostvaruje radno vrijeme od 40 sati.

Vrkljan se očitovao zašto ga se potpisuje na nalaze

Dodaju da im je on u očitovanju naveo da mladi liječnici koji su na specijalizaciji dio svog rada obavljaju i na Zavodu za endokrinologiju te da kad mladi liječnik specijalizant napiše nalaz, mora staviti i njegovo ime jer im je on mentor.

Još navode da je u očitovanju istaknuo da na konziliju za endokrinološku onkologiju svaki tjedan pregleda od 10 do 20 najzahtjevnijih pacijenata.

Potom navode da je voditelj poliklinike i dnevne bolnice u očitovanju naveo da je uvidom u evidenciju prisutnosti na radu za studeni 2020. razvidno da ona nije vođena za radnika Ustanove (op.a. Vrkljana).

Liječnik sa Zavoda o Vrkljanu: Dolazi ponedjeljkom, nekad i drugim danima

Odjelni liječnik Zavoda navodi da je Vrkljan na poslu bio prisutan ponedjeljkom i povremeno, kad bi mu saborske obveze dopuštale, i drugim danima u tjednu, te da je bio dostupan na telefon za one dane kad zbog saborskih obveza nije bio prisutan na Zavodu.

Ustanova je, navodi se u zapisniku, dostavila evidenciju o radnom vremenu za Vrkljana za razdoblje od 1.9.2020. do 31.5.2021.

HZZO navodi da je poslodavac dužan voditi evidenciju o radnicima koji su kod njega zaposleni te da evidencija o radnicima mora sadržavati podatke o radnicima i o radnom vremenu.

U iste dane kad je bio u saboru, naveden je da je radio u bolnici

Navodi se da je, prema podacima, vidljivo da je radnik Ustanove, prema ugovoru sklopljenom s bolnicom, dužan tjedno na radilištima Ustanove (ordinacije, dnevna bolnica, odjeli..) odraditi 30 sati tjedno.

Sukladno evidenciji radnog vremena Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, ustanovljeno je da je za radnika Ustanove utvrđena prisutnost na poslu od 1. do 4. rujna (od 8 do 16 h), od 7. do 11.9., od 14. do 18.9., od 21. do 25.9. i od 28.9. do 30.9. te u studenom od 2. do 6., 9. do 13., 16. do 17., 19. do 20., 23. do 27. te 30.11.

Izvršenim uvidom u prisutnost zastupnika u saboru putem javno dostupnih podataka na web-stranici sabora vidljivo je da je radnik ustanove bio na sjednicama sabora u rujnu na dane 2., 9., 10., 11., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 25. i 30. 9. Te u studenom 2020. 9., 10., 16., 17., 19., 20., 24., 25. i 27. 11., odnosno za iste dane kada je, sukladno dostavljenim evidencijama o radnom vremenu, evidentirano da je bio prisutan i da je radio u Zavodu za endokrinologiju osam sati dnevno.

U 55 slučajeva gdje je Vrkljan naveden, osobni računi nepravilno su ispostavljeni

Potom kontrolori HZZO-a navode da je iz baze podataka Zavoda utvrđeno da je radnik Ustanove 2.9.2020., kad je evidentirana njegova prisutnost na sjednici sabora, naveden kao zdravstveni radnik koji je pružio zdravstvenu zaštitu osiguranoj osobi na 31 specijalističkom konzilijarnom računu ispostavljenom Zavodu od Ustanove te je izvršen uvid u pripadajuću medicinsku dokumentaciju iz bolničkog informacijskog sistema Ustanove.

Na dan 16.9., kad je evidentirana njegova prisutnost na sjednici sabora, naveden je kao zdravstveni radnik koji je pružio zdravstvenu zaštitu osiguranoj osobi na 24 specijalistička konzilijarna računa koja je Zavodu ispostavila Ustanova.

Izvršenom kontrolom ispostavljenih računa i njima pripadajuće dokumentacije utvrđeno je, navode u HZZO-u, da su u svih 55 kontrolom obuhvaćenih slučajeva osobni računi ispostavljeni na nepravilan način s utvrđenom neusuglašenosti s odredbama ugovora i općim aktima Zavoda.

Nije sudjelovao u pružanju zdravstvene zaštite ni u nadziranju rada liječnika bez specijalizacije

Sukladno Ugovoru, ustanova je bila, kažu, obvezna na osobnom računu za osiguranim osobama pruženu specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu naznačiti zdravstvenog radnika koji je proveo zdravstvenu uslugu.

U nalazu HZZO-a navodi se da je na tim računima uočeno neispravno navođenje imena i prezimena te šifre zdravstvenog radnika koji je pružio zdravstvenu uslugu, budući da je 2. i 16.9.2020. utvrđeno da je liječnik specijalist koji je naveden kao osoba koja je pružala zdravstvenu zaštitu, bio prisutan na sjednicama sabora te nije mogao biti istovremeno prisutan u Ustanovi.

Navodi se da nije mogao sudjelovati u pružanju zdravstvene zaštite, kao i da nije mogao nadzirati i nadgledati rad mlađih liječnika bez specijalizacije, a koji su je pružili.

Kontrolori HZZO-a: Utvrđen je i propust uz specijalističke nalaze

HZZO navodi da je utvrđen i propust u vođenju medicinske dokumentacije vezano za ispostavljene specijalističke nalaze na kojima je on naveden kao osoba koja je pružila zdravstvenu zaštitu osiguranim osobama.

Zbog fizičke odsutnosti radnika Ustanove tijekom pružanja zdravstvene zaštite iskazane na specijalističko konzilijarnim i drugim nalazima razvidno je, pišu kontrolori HZZO-a, da nije mogao sudjelovati u njoj.

Navode da sve utvrđene nepravilnosti predstavljaju ujedno i povredu ugovornih obveza iz članka 27. ugovora.

Dodaju i da Ustanova u rujnu i studenom 2020. nije vodila evidenciju o radu za radnika Ustanove kako je propisano Zakonom o radu i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima jer nije evidentirala sate nenazočnosti u tijeku dnevnog rasporeda  radnog vremena po zahtjevu radnika.

Vinogradskoj opomena i novčana kazna

Na kraju nalaza navode zahtjev za otklanjanjem utvrđenih nepravilnosti prema kojima je Ustanova obvezna voditi evidencije o radu za radnike kako je propisano Zakonom o radu i Pravilnikom.

Dodaju i da je Ustanova obvezna ispostavljati osobne račune Zavodu za pruženu zdravstvenu zaštitu sukladno ugovorenim obvezama.

Sukladno članku 28. ugovora, a zbog povreda ugovornih obveza Ustanove iz članka 27., predlaže se izreći pisanu opomenu i umanjenje 0.01 posto ugovorenog mjesečnog iznosa sredstava, odnosno 6.772,77 kuna, navode na kraju nalaza.

Ovo su pitanja na koja očekujemo Vrkljanov odgovor

Index je poslao upit dr. Vrkljanu.

Pitali smo ga kako komentira to što je KBC Sestre milosrdnice dobio opomenu i novčanu kaznu zbog njegovog nedolaska na posao, odnosno činjenice da je utvrđeno da je istovremeno evidentiran na poslu u KBC-u Sestre milosrdnice te u saboru.

Zanimalo nas je koliko sati tjedno fizički mora biti u bolnici na poslu, prema Ugovoru o radu koji je sklopio s KBC-om Sestre milosrdnice.

Također smo mu postavili pitanje koliko sati tjedno, s obzirom na to da je i saborski zastupnik te da prisustvuje sjednicama sabora, provodi na poslu u KBC-u Sestre milosrdnice.

Još smo ga pitali je li, nakon što je postao saborski zastupnik, mijenjao Ugovor o radu sklopljen s KBC-om Sestre milosrdnice te je li smanjio broj radnih sati kako bi istovremeno imao vremena obnašati dužnost saborskog zastupnika.

I za kraj smo ga pitali zašto je potpisan na nalazima pacijenata koje nije pregledao ni liječio. Također smo ga i zvali, no nije nam se javljao.

Odgovore ćemo objaviti kad i ako ih dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.