Bjeloruski studenti prosvjedovali protiv Lukašenka, nosili zastavu oporbe

Foto: Epa

STOTINE bjeloruskih studenata u povorci su prošetale danas Minskom, na početku školske godine, kako bi izrazile nezadovoljstvo vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka čiji je reizbor potaknuo nezapamćene prosvjede prije gotovo mjesec dana.

Interventna policija uhitila je najmanje dvadeset suradnika lokalnih i ruskih medija, rekli su novinari agencije France Pressea.

Lukašenko (66), koji je na vlasti 26 godina, ne želi dijalog s oporbom unatoč gotovo svakodnevnim prosvjedima protiv spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Zasad je iznio tek nejasan prijedlog o ustavnim promjenama, nastavljajući represiju i hvaleći se potporom Rusije.

Nosili crveno-bijelu zastavu

U utorak, kada školska godina počinje na čitavom području bivšeg SSSR-a, studenti s različitih sveučilišta u Minsku organizirali su štrajk i prošetali u prosvjednoj povorci noseći crveno-bijelu zastavu, simbol oporbe.

Interventne snage su privele najmanje desetak ljudi dok su pokušavali formirati živi lanac, a druge ispred zgrade KGB-a.

"Fašisti!", "Ovo je naš grad", "Možemo i uspjet ćemo", izvikivali su studenti, pokazuju videosnimke objavljene na društvenim mrežama.

Bjeloruska mladež je glavni organizator prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka i u velikom je broju zastupljena na prosvjedima, kao što je bilo u nedjelju kada su se treći vikend zaredom okupili deseci tisuća ljudi.

Predsjednik je nedavno nazvao prosvjednike "štakorima", šepireći se s automatskim oružjem u ruci ispred interventnih snaga i optužujući Zapad za urotu.

Promjene temeljnog zakona koje je spomenuo nekoliko puta, ne iznoseći pojedinosti, odbila je oporbena čelnica Svetlana Tihanovska koja je pobjegla u Litvu.

"Lukašenko želi odgoditi svoj odlazak spominjući nejasnu ustavnu reformu, bez jasnog vremenskog plana", ocijenila je.

Zlostavljanja prosvjednika

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je naprotiv da je prijedlog o ustavnoj reformi dobar temelj za "uspostavu dijaloga s civilnim društvom".

Proteklih tjedana bjeloruske vlasti su zaredale s uhićenjima političkih čelnika, štrajkaša i novinara. No nisu nasilno gušile prosvjede kao prvih dana, kada su tri osobe poginule, a deseci su bili ozlijeđeni.

UN-ov posebni izvjestitelj o zlostavljanju Nils Melzer pozvao je u utorak Bjelorusiju da prekine zlostavljanje uhićenih  prosvjednika. UN-ovi stručnjaci su primili izvješća o 450 slučajeva zlostavljanja i lošeg postupanja s uhićenicima nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Oporba je u utorak pozvala državne dužnosnike da prekinu progon i prijetnje Koordinacijom odboru koji je formirala radi promicanja tranzicije vlasti. Nekoliko njegovih članova saslušali su istražitelji, uhićeni su i osuđeni na kraće zatvorske kazne.

"Sve ovo se događa u Bjelorusiji (...) zato što osoba koja je izgubila izbore ne želi prihvatiti narodnu volju i otići s dužnosti", poručio je izborni stožer Svetlane Tihanovske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.