Bliski pogled na izvor života: NASA šalje letjelicu u Sunčevu atmosferu

NASA planira u svemir poslati letjelicu bez posade koja će ući u Sunčevu atmosferu te time najbliže doći "izvoru života na Zemlji".

Znanstvenici se nadaju kako će tu letjelicu, nazvanu Solar Probe Plus (SPP), uspjeti poslati u svemir prije 2018. godine. Prije nego bude uništena na 1400 stupnjeva Celzijevih, letjelica bi znanstvenicima trebala prikupiti i poslati vrijedne podatke o Suncu. Očekuje se kako će cijeli projekt SPP-a stajati oko 180 milijuna dolara.

S letjelice će doći i spektakularne snimke Sunca

Kako bi ih zaštitili od visokih temperatura i radijacije, instrumenti će biti posebno zaštićeni sa štitom koji tek treba biti izgrađen. Znanstvenici kažu kako je Sunce jedno od rijetkih mjesta gdje ljudi nisu poslali letjelicu. "Pokušati shvatiti kako Sunce utječe na Zemlju je velika stvar ovih dana", kazao je britanski fizičar Richard Harrison te dodao kako je jedna od stvari koje nikada nismo uradili ta da nismo do Sunca poslali letjelicu.

"Sposobni smo poslati letjelicu do Sunca te je to plan za novu generaciju letjelica", kazao je Harrison. Lika Guhathakurta iz NASA-e je kazao će SPP omogućiti da po prvi puta "dotaknemo, osjetimo i mirišemo naše Sunce". Na letjelici će biti ugrađena i 3D kamera pa možemo očekivati i spektakularne snimke Sunca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.