Cirkus na splitskom sudu: Optuženi napustio sudnicu, sutkinja odgodila raspravu

Foto: Index

SUTKINJA splitskog Županijskog suda Ivona Rupić odlučila je da će se 10. rujna održati završne riječi u postupku protiv Zvonka Čevizovića optuženog zbog pljačke Miroslava Škare, voditelja poslovanja mjenjačnice Adria u Trogiru. Suđenje danas nije okončano iako je pljačka počinjena prije 12 godina, u ljeto 2007. godine, iako su izvedeni svi dokazi, iako su u sudnici bili Škare, Čevizović, državni odvjetnik Frane Bojčić i optuženikov branitelj Ringo Špaleta. 

Naprasno otkazao punomoć odvjetniku i napustio sudnicu

Kada se činilo da se rasprava primiče kraju i završnim riječima, Čevizović je otkazao punomoć svome odvjetniku i napustio sudnicu. Sutkinja je isprva inzistirala na tome da Špaleta održi završnu riječ, upozoravala ga da je po zakonu dužan zastupati klijenta čak i nakon raskida punomoći te mu prijetila i prijavom odvjetničkoj komori bude li inzistirao na prekidu rasprave. No kako je i odvjetnik ostao nepokolebljiv, a tvrdio je da je nespreman za završnu riječ jer nije očekivao da će sud odbiti sve njegove prijedloge, sutkinja je zatražila da oštećenik i novinari napuste sudnicu. Kada nas je nakon vijećanja sa Špaletom i Bojčićem pozvala u sudnicu, objavila je već spomenutu odluku - da će se završne riječi održati 10. rujna, a dotad će Čevizović dobiti branitelja po službenoj dužnosti.

Na inzistiranje Čevizovićeve obrane, rasprava je započeta ponovnim ispitivanjem Antonija Alujevića, vještaka sudske medicine koji je objasnio na temelju čega je zaključio da je optuženik pucnjem iz pištolja ozlijedio Škaru. Govorio je i o udarcu palicom koji je Škare dobio između sljepoočnica, ali Čevizovića je dosta toga što je čuo nerviralo pa je pokušavao ispitivati Alujevića. Njegova pitanja, međutim, nisu imala veze s Alujevićevim vještačenjem i sutkinja ih nije dopustila, a to je Čevizovića poticalo na brojne upadice - u jednom je času, primjerice, državnom odvjetniku rekao da su on i Mladen Bajić "držali palicu".

Odgoda do rujna

A nakon što je objavila da odbija sve dokazne prijedloge obrane jer su ili nerelevantni ili su već odavno izvedeni pred sudom, uslijedio je već opisani cirkus s otkazivanjem punomoći, Čevizovićevim izlaskom iz sudnice te odgodom završne riječi za rujan.

Početkom siječnja 2016. godine Čevizović je zbog ovog kaznenog djela osuđen na četiri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud ukinuo je presudu. Danas smo čuli i da se Čevizović čak 17 puta nije odazvao na sudske pozive. Kao što je pisao Index, prema onome što je utvrđeno u nepravomoćnoj presudi, Škaru je, dok se vraćao kući na kraju radnog dana, Čevizović dočekao maskiran te ga napao gumenom palicom, potom su se pohrvali, a optuženi je iz pištolja ispalio dva hica. Jedan je pogodio Škaru, a drugi prolaznika. Na koncu, optuženi je u Škaru uperio pištolj pa mu je on predao torbu s novcem.

Iako se tijekom suđenja tvrdilo da je Čevizović uzeo milijun i 800 tisuća kuna, na koncu je osuđen za krađu 500 tisuća kuna.

Uglavnom, 12 godina je prošlo, a od pravomoćne smo presude udaljeni tko zna koliko.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.