Čist ko´ suza: Miro Vlaj rehabilitiran, kaznu odslužio prije no što je postala pravomoćna?!

MIRO PIVAC, zvani Miro Vlaj, nedavno je u Splitu osuđen na pet i pol godina zbog kilograma kokaina iz Amsterdama, s kojim je uhvaćen u prosincu 2010. godine, svega tjedan dana nakon što mu je postala pravomoćna presuda za heroin i kokain iz 1998. godine. Normalno, ta je okolnost bila od posebnog značaja sucu Vladimiru Živaljiću, koji je Pivca strože osudio upravo zbog "povratništva":

"Opet s drogom, a ni toner na presudi nije se osušio..."

"Opet ste uhvaćeni s drogom, a nije vam se ni toner na presudi osušio", primijetio je među ostalim sudac Živaljić na objavi presude, koja je bila vrlo šokantna za Pivca i njegovu djevojku Kristinu Sesar. Briznula je u plač, Pivac se, pak, počeo tresti.

Zahvaljujući njegovom odvjetniku Jadranu Franceschiju stanje će mu svakako bitnije popraviti. Naime, uoči sjednice Vrhovnog suda, na kojoj se odlučivalo o nepravomoćnoj presudi suca Živaljića, Jadran Franceschi uspio je rehabilitirati Pivca te iz evidencije izbrisati presudu za dilanje kokaina i heroina. Uspio je u tome premda je presuda postala pravomoćna tek koncem prošle godine.

Vremenski paradoks kakvog se ni Einstein ne bi postidio

Caka je u sitnom detalju. Pivac je, naime, osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, upravo onoliko koliko je odgulio u pritvoru, koji je trajao do 2001. godine. Po zakonu, tri godine poslije izdržane kazne, nastupa rehabilitacija. Kako je Pivac po presudi iz 2010. godine svoje odslužio do 2001. godine, 2004. godine nastupili su zakonski uvjeti za rehabilitaciju. Kakvog li paradoksa. Ovoga se ni Einstein ne bi postidio.

Akcija rehabilitacija: Vlaja svakih 10 godina hvataju s drogom, a on neosuđivan?!

Franceschi je akciju rehabilitacije Mira Vlaja pokrenuo u rujnu ove godine, nedugo nakon presude za kokain iz Amsterdama. Obratio se Ministarstvu pravosuđa te splitskom Županijskom sudu. Uspio je, pa je Pivac nedavno održanu sjednicu Vrhovnog suda dočekao kao - neosuđivan!

Uspješan manevar obrane trebao bi rezultirati manjom kaznom za Pivca, ukoliko se potvrdi presuda. Naime, činjenicu da je Pivac povratnik, sudac Živaljić cijenio je kao posebno tešku okolnost te u skladu s tim i odrezao sankciju.

Situacija je tim bizarnija jer ni taj kokain i heroin iz 1998. godine nije Pivcu prvo iskustvo s drogom. Početkom 90-ih uhvaćen je s većom količinom heroina. U zatvoru je proveo jako malo vremena. Pomilovao ga je Tuđman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.