Čitateljica: Čekali smo sat i pol na granici zbog utakmice. MUP: Nije istina

Foto: Robert Anic/PIXSELL

INDEXU se javila čitateljica (podaci poznati redakciji) koja se požalila na čudno iskustvo na graničnom prijelazu Duboševica između Hrvatske i Mađarske, u nedjelju poslijepodne, baš u vrijeme kada je hrvatska nogometna reprezentacija igrala protiv Kanade. 

“Mi smo došli autom do sela Udvar i tamo je na cesti stajao policijski automobil s upaljenom rotirkom i mađarskim tablicama. Stajao je tamo sat i pol vremena i nije se micao. Stvorila se tu kolona automobila. Jedna žena je išla pitati o čemu je riječ, ali nije dobila neki jasan odgovor. Rekli su joj da je gužva na granici”, objašnjava čitateljica.

"Moguće je da su policajci zapravo gledali utakmicu"

Čitateljica je sat i pol vremena čekala da ih puste da pređu granicu. “Nikakvu gužvu nismo vidjeli kada su nas konačno pustili”, dodaje.

“Zaključili smo da je moguće da su policajci zapravo gledali utakmicu i nakon toga onda opet otvorili granični prijelaz. S obzirom na sva ta gledanja utakmica u školama i saboru, ne bi me čudilo”, kaže Indexova čitateljica.

“Stvarno nikad nisam doživjela da auto s rotirkom prepriječi put do graničnog prijelaza i da nitko ljudima neće objasniti o čemu je riječ”, ističe.
“Nekima se nije dalo čekati, okrenuli bi se i otišli pokušati na neki drugi prijelaz”, dodaje.

“Čak i da nisu gledali utakmicu tih sat i pol, kakvo je to ponašanje? Nismo vidjeli da je bila neka gužva, osim one koja se stvorila zbog policijskog auta na cesti u Udvaru”, zaključuje Indexova čitateljica.

MUP: Nogometne utakmice ne mogu biti iznimka za obavljanje radnih procesa

Index se obratio MUP-u s upitom u vezi ovoga.

Zanimalo nas je, za početak, postoji li neka službena odluka MUP-a o gledanju utakmica na SP-u.

“Ne postoji službena niti neslužbena odluka o gledanju utakmice za vrijeme radnog vremena policijskih službenika granične policije. Naime, svi radni procesi granične policije moraju se odvijati bez zastoja, a nogometne utakmice, uključujući i utakmice reprezentacije ne mogu biti iznimka”, odgovorili su iz MUP-a.

"Bio je pojačan promet teretnih vozila"

Kada je riječ o zastoju na prijelazu Duboševica, MUP tvrdi da nije stvar u gledanju utakmice.

“Točno je da se granična kontrola na graničnom prijelazu Duboševica provodi na teritoriju Mađarske i to po principu ''one stop control''. U dane vikenda promet na graničnom prijelazu Duboševica uobičajeno je pojačan, a tijekom jučerašnjeg dana od 14:30 sati na ulazu u RH bio je pojačan i to promet teretnih vozila i promet autobusa. Naime, od 14:30 do 24:00 sata u Republiku Hrvatsku iz Mađarske ušlo je ukupno 19 autobusa te 67 teretnih automobila”, kažu iz MUP-a.

Što da, dakle, dogodilo u nedjelju na graničnom prijelazu Duboševica?

“U vrijeme takvog pojačanog intenziteta prometa, mađarska granična policija na ulazu u mjesto Udvar, odnosno na potezu prema samom graničnom prijelazu, tijekom popodnevnih sati provodi regulaciju prometa i to na način da na prometnicu postavi policijsko vozilo mađarske policije s upaljenom svjetlosnom (rotirajućom) signalizacijom i povremeno - po potrebi - zaustavlja promet."

"Na taj način se sprječava stvaranje gužve u samom mađarskom mjestu Udvar i ujedno omogućuje nesmetan rad samog graničnog prijelaza, a što je slučaj bio i u vrijeme koje navodite”, kažu iz MUP-a.

"Postupanje policije nije ni u kakvoj vezi s utakmicom reprezentacije"

Naglašavaju da navedeno postupanje mađarske granične policije nije ni u kakvoj vezi s održavanjem nogometne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

“Zaključno vas obavještavamo kako smo provjerom u evidencijama granične policije utvrdili kako se promet preko graničnog prijelaza Duboševica odvijao bez ikakvog prekida”, tvrdi MUP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.