Slovački premijer se pojavio u javnosti prvi put nakon atentata

Screenshot: X

Slovački premijer Robert Fico danas se, prvi put nakon što je u svibnju bio žrtva pokušaja atentata, pojavio u javnosti.

Fico, koji se oporavljao nakon što je sredinom svibnja na njega pucano četiri puta iz neposredne blizine, održao je govor na večerašnjoj svečanosti obilježavanja Dana svetih Ćirila i Metoda, državnog praznika u Slovačkoj. 

Na Fica je pucano dok je pozdravljao svoje pristaše nakon sastanka vlade u središnjem slovačkom gradu Handlova, nakon čega je podvrgnut višesatnoj operaciji, a od kraja svibnja oporavljao se kod kuće.

Napad proglašen terorističkim napadom

Njegov napadač, 71-godišnji Juraj C. priveden je i optužen za pokušaj ubojstva s predumišljajem. Tužitelji su ovaj tjedan slučaj proglasili terorističkim napadom.

Napad na Fica naglasio je duboku polarizaciju politike u ovoj srednjoeuropskoj zemlji u kojoj živi 5.4 milijuna stanovnika.

Fico rekao da prema svom napadaču ne osjeća mržnju

U videoporuci objavljenoj na Facebooku početkom lipnja Fico je svojeg napadača nazvao oporbenim aktivistom, no kazao je i da prema njemu ne osjeća mržnju te da neće tražiti odštetu.

Pritvoreni muškarac je, prema sudskim dokumentima, izjavio da je premijera želio ozlijediti, ali ne i ubiti ga. Pojasnio je da je to napravio jer se ne slaže s njegovom politikom, osobito ukidanjem ureda posebnog tužitelja i odlukom o obustavi državne vojne pomoći Ukrajini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.