Rusija raspisala tjeralicu za Julijom Navalnom

Foto: EPA

Moskovski sud raspisao je tjeralicu za Julijom Navalnom, udovicom Alekseja Navalnog. Tjeralica je raspisana pod optužbom za "sudjelovanje u ekstremističkoj organizaciji", piše The Moscow Times

Navalna je najavila kako će nastaviti rad svog supruga ubrzo nakon njegove smrti u arktičkom zatvoru u veljači. Ruske vlasti označile su 2021. Navalnijevu aktivističku mrežu, uključujući raspuštenu Zakladu za borbu protiv korupcije, kao "ekstremističku". 

Organizirala prosvjede na dan izbora

Time su Navalnijevi zaposlenici, volonteri i pristaše dovedeni u opasnost od kaznenog progona. "Julija Borisovna Navalna izbjegla je preliminarne istražne vlasti i stoga je raspisana tjeralica", objavio je moskovski Okružni sud Basmanji na svom Telegram kanalu. 

Navalna trenutno živi izvan Rusije, a ako se ikada vrati, prijeti joj kazna do šest godina zatvora. Navalna je dugo smatrana odanom suprugom i majkom, podržavala je Navalnog i pojavljivala se s njim na skupovima, ali se sama držala izvan politike. 

Tri dana nakon Navalnijeve smrti obećala je da će nastaviti njegov posao, istaknuvši kako "nema pravo odustati" nakon što je "Vladimir Putin ubio njenog supruga." U ožujku je pomogla okupiti tisuće Rusa na prosvjedima unutar i izvan Rusije na dan predsjedničkih izbora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.