Šef ukrajinske vojske građanima: Jednog dana ćete morati reći djeci gdje ste bili

Foto: EPA

Sjedeći na hrpi sanduka sa streljivom u tajnoj vojnoj bazi, general-pukovnik Oleksandar Sirski bio je škrt na riječima dok je odgovarao na pitanje Guardiana kada će Ukrajina dobiti dugo očekivanu isporuku borbenih zrakoplova F-16.

Nizozemci i drugi saveznici obećali su da će avioni uskoro stići. "Znam kad će doći. Ali ne mogu vam o tome pričati, nažalost", kazao je Sirski, uz smiješak isprike, dok su galebovi kreštali u blizini.

Sirski je u veljači ove godine postao novi vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. Njegov nezavidan zadatak je poraziti veću rusku vojsku. Dvije i pol godine nakon početka invazije punog opsega Sirski priznaje kako Rusi puno bolje stoje s resursima. 

Ukrajinci stalno nazaduju od prošle jeseni

Potvrdio je kako Rusi imaju više tenkova, oklopnih vozila i vojnika. "Što se tiče opreme, tu je omjer dva naprema jedan ili tri naprema jedan u njihovu korist", rekao je. Guardian piše kako se broj ruskih tenkova udvostručio od 2022. - s 1700 na 3500. 

Broj topničkih sustava se utrostručio, dok je broj oklopnih transportera porastao s 4500 na 8900. "Neprijatelj ima značajnu prednost u snazi ​​i resursima. Stoga je za nas pitanje opskrbe, pitanje kvalitete, doista u prvom planu", istaknuo je Sirski. 

Ukrajinske snage od prošle jeseni stalno nazaduju. Sirski je dužnost preuzeo od Valerija Zalužnog, koji je sad ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, i jedna od njegovih prvih odluka bila je povlačenje iz Avdijivke, grada na istoku Ukrajine. 

Povlačenje se poklopilo sa šestomjesečnim prekidom u američkoj opskrbi oružjem. Iako u posljednje vrijeme ponovno stiže američko oružje, Rusi još uvijek osvajaju polja i sela u Donbasu, koristeći teške zračne bombe. 

"Neprijatelj nije napravio nikakav značajan napredak"

Sirski je u intervjuu za Guardian priznao da su stvari "vrlo teške". "Ruski agresor napada naše položaje u mnogim smjerovima", kazao je. Ipak, smatra kako se rusko napredovanje može zaustaviti te da to ponajprije ovisi o "hrabrim ukrajinskim vojnicima i časnicima". 

Tvrdi kako su hrabre ukrajinske jedinice znale poraziti puno veće neprijateljske skupine. Kao primjer naveo je posljednji pokušaj Rusije da napreduje u Harkivskoj i Sumskoj oblasti. "Nije uspjelo", naglasio je. Borbe se još uvijek vode, ali Sirski je naveo kako je osujećen Putinov pokušaj stvaranja "takozvanog sigurnosnog koridora" pored ruske granice i Belgorodske oblasti. 

Osvrnuo se i na glasine da bi Rusi mogli pokrenuti ofenzivu u Zaporiškoj oblasti na jugu Ukrajine. "Ako se to dogodi, možemo im odgovoriti", smatra Sirski. Pokušao je objasniti da nedavni teritorijalni gubici nisu razlog za brigu.

Kazao je kako su ruski dobici "lokalnog" karaktera, odnosno da moskovske snage ne uspijevaju ostvariti "operativni" proboj, primjerice zauzimanjem velikog grada. "U principu, neprijatelj nije napravio nikakav značajan napredak", rekao je. 

Zelenski u veljači objavio podatke o stradalim vojnicima

Dodao je kako se aktivna neprijateljstva odvijaju na 977 kilometara fronte. Napomenuo je kako ruski uspjesi dolaze uz nevjerojatnu ljudsku cijenu, navodeći podatak da su ruski gubici bili "tri puta" veći od ukrajinskih, odnosno "čak i više" u određenim smjerovima. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u veljači ove godine izjavio kako je 31.000 ukrajinskih vojnika smrtno stradala od rata punog opsega. Sirski je odbio iznijeti nove podatke o ukrajinskim gubicima, objasnivši da se radi o osjetljivim podacima koje bi mogao iskoristiti Kremlj. 

"Vrlo nam je važno da spasimo živote svojih vojnika. Ne branimo ruševine do smrti", rekao je. Dodao je kako nije voljan "postići ciljeve pod svaku cijenu" ili trošiti ljude u "uzaludnim napadima". Naveo je kako je ponekad potrebno povući se na "povoljnije pozicije". 

"Vrlo učinkovito koristimo dronove"

Vjeruje kako bi se uskoro mogli vidjeti pozitivni pomaci, misleći pritom i na avione F-16 koji bi omogućili Kijevu da učinkovitije djeluje protiv ruskih krstarećih projektila i da precizno pogađa ciljeve na zemlji. Ipak, naglašava kako postoje ograničenja u onome što F-16 može učiniti.

Potvrdio je kako F-16 moraju ostati "40 km ili više" od crte bojišnice zbog rizika da će ih Moskva srušiti. Priznao je da Rusija ima "superiornu avijaciju" i "vrlo jaku" protuzračnu obranu, zbog čega se Ukrajina okrenula bespilotnim sustavima. 

Sirski se pohvalio da njegovi vojnici "vrlo učinkovito" koriste dronove te da se već isprobavaju "robotski kopneni sustavi", roboti koji bi mogli dostaviti streljivo ili spasiti ranjenog vojnika. "Ne borimo se kvantitetom, već kvalitetom", opisao je stanje na terenu, dodajući da dronovi igraju "jednako veliku ulogu kao i topništvo".

Ponovio je da ukrajinske oružane snage uspješno koriste dronove kamikaze dugog dometa za napad duboko u Rusiji. Naveo je kako su dosad ciljali "oko 200 kritičnih infrastrukturnih mjesta" u Rusiji povezanih s "vojnom logistikom". 

Cilj je uništenje Krimskog mosta

Pomorski dronovi su u međuvremenu potopili oko trećine ruske pomorske flote na Crnom moru. "To je stvarno postala zamka za njih", istaknuo je Zelenski. Kremlj je nakon brojnih napada povukao ostatak flote iz krimske luke Sevastopolja.

Važan ukrajinski cilj je uništenje Krimskog mosta. Sirski je odbio odgovoriti na pitanje kad bi se to moglo dogoditi. Dva prethodna udara na most izvršena su kamionom s eksplozivom, odnosnom pomorskim dronom. 

Sirski je potvrdio da Kijev ima plan vratiti Krim, više od desetljeća nakon što ga je Vladimir Putin nezakonito anektirao."To je realno. Naravno, to je velika vojna tajna. Učinit ćemo sve što možemo da dođemo do međunarodno priznatih granica iz 1991. Moramo pobijediti i osloboditi građane koji su na okupiranim područjima, koji pate", obećao je. 

Rođen je na teritoriju današnje Rusije

58-godišnji Sirski rođen je u Vladimiru, 200 kilometara istočno od Moskve, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Od 1990-ih služio je u oružanim snagama Ukrajine. Kritičari ga optužuju za sovjetsko vojno razmišljanje. Pristaše ga opisuju kao discipliniranog i talentiranog zapovjednika koji je, za razliku od Zalužnog, često na prvoj crti.

Sirski je u veljači 2022. kao načelnik kopnenih snaga vodio obranu Kijeva. Zelenski ga je proglasio herojem Ukrajine i prije šest mjeseci promovirao u vrhovnog zapovjednika. Guardianovi novinari su kombijem dovedeni na tajnu lokaciju kako bi ga mogli intervjuirati. 

Njegovi suradnici su izgradili malu pozornicu za njegovo rijetko pojavljivanje u medijima, s pozadinom od maskirne mreže. Sirski je kazao kako vrlo rijetko viđa obitelj. "Oni pate bez mene, pa je to možda i za mene problem. Ali znam da ćemo pobijediti. Znam kako to moram učiniti. I siguran sam da ćemo to učiniti", napomenuo je. 

"Važno je da svi građani ispune ustavnu dužnost"

Ispričao je kako jako malo spava te da u rijetkim slobodnim trenucima čita knjige o ukrajinskoj povijesti kako bi razumio prošle "procese". "Imamo hrabre ljude i tešku povijest", poručio je. Jedan od njegovih najhitnijih izazova je pronaći nove regrute koji bi zamijenili ukrajinske vojnike koji su poginuli i ozlijeđeni. 

Oni koji se bore u rovovima su iscrpljeni. Domoljubni žar koji je mnoge naveo na volontiranje u proljeće 2022. je nestao. Vlada je nedavno smanjila dobnu granicu za regrutaciju s 27 na 25 godina. Prošlog je tjedna na snagu stupio novi zakon koji od muškaraca zahtijeva da svoje podatke prijave u vojnim regrutnim centrima. Mnogi su to učinili, ali neki se skrivaju. 

Sirski je upozorio da bez mobilizacije ne može stvoriti nove rezerve i brigade, koje su potrebne jer je Rusija umnožila svoje kopnene snage. "Za nas je vrlo važno da svi građani Ukrajine ispune svoju ustavnu dužnost", objasnio je. 

Pozvao je Ukrajince koji žive izvan svoje zemlje da se također uključe. "Nadam se da će nakon pobjede moći reći svojoj djeci gdje su bili. Gdje ste bili kada su se svi građani Ukrajine borili u žestokim bitkama? To je pitanje", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.