Šef diplomacije BiH osudio Plenkovićevu izjavu: "Nadam se da je to neka vrsta gafa"

Foto: Armin Durgut, Damir Hajdarbasic/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković reagirao je na izjave koje je hrvatski premijer Andrej Plenković dao u intervjuu za javni servis BHT 1.

Podsjetimo, Plenković je komentirao sadržaj presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta. Najpoznatiju i prvu od njih po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića Europski je sud donio još 2009. godine, a posljednju u slučaju tužbe koju je podnio Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića, u kolovozu ove godine. 

Plenković: Svi ti slučajevi su fabricirani

Nijedna od tih presuda još nije provedena, a hrvatski premijer je, odgovarajući na pitanje novinarke BHT 1, kazao da ih vidi kao pokušaj promjene političkog ustroja BiH. "Ja mislim da su i presude Sejdić-Finci i sve ostale donesene na tom sudu jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je temelj današnje BiH politički dogovor ključnih svjetskih državnika i političara koji su predstavljali narode u BiH, kojim je okončan rat i donesen Daytonski sporazum, a nakon toga su uslijedili pokušaji da se to promijeni presudama Europskog suda za ljudska prava.

"Svi su ti slučajevi fabricirani i to nije nešto što vi ne znate ili bilo tko. To znaju svi, samo što je praksa takva kakva je. Dakle, ti slučajevi su pokrenuti iz političkih razloga. BiH, ovakva kakvu danas znamo, nastala je u Daytonu, a to je politički dogovor nakon rata koji je bio kao mirovni projekt, a ovo sve kasnije je nadogradnja", rekao je Plenković.

Konaković: Plenkovićeva izjava se odnosi na vrlo osjetljivo pitanje

Konaković je odgovorio kako su Plenkovićeve izjave vrlo zabrinjavajuće, pa čak i začuđujuće jer je prema njemu hrvatski premijer dosad bio odmjereniji u nastupima, prenosi Klix.ba

"Navedena izjava je loša iz više razloga - što se odnosi na vrlo osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini s obzirom na diskriminaciju nad onima koji nisu pripadnici etničkih skupina, da ne mogu biti kandidati za Predsjedništvo BiH ni ostvarivati druga prava, što je sigurno najveći stupanj diskriminacije u Europi, ako ne i u svijetu", naglasio je Konaković. 

"S razlogom je dobar dio naše javnosti reagirao na ovu neprikladnu i neprimjerenu izjavu Andreja Plenkovića, nadam se da to možemo zvati nekom vrstom gafa", dodao je. Smatra da Plenkovićeva izjava dovodi u pitanje čitav pravni sustav i poziciju vrlo važnog međunarodnog suda. 

Tvrdi da bi bilo zanimljivo čuti što Plenković misli o više od 1500 presuda istog suda koje se tiču Hrvatske i hrvatskih građana. Ponovio je da su mediji i političari u BiH s pravom reagirali na Plenkovićevu izjavu jer se njome šalje "neprimjerena i ružna poruka". 

Nada se kako Plenković u budućnosti neće slati takve poruke. Napomenuo je da je Plenković dosad bio od pomoći na putu BiH u Europsku uniju, pa ga stoga posebno čudi ovakav nastup. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.