Ovo je dječak ubojica iz američke škole. Na sudu i njegov otac

Foto: Profimedia

14-godišnji dječak Colt Gray i njegov otac prvi su se put našli pred sudom, optuženi za ubojstvo četvero ljudi u nedavnom napadu na školu u Georgiji.

Colt Gray je uhićen nedugo nakon prekjučerašnje pucnjave u školi Apalachee High u Winderu, blizu Atlante. Danas se pojavio na sudu s okovanim rukama i gležnjevima te mu je pročitana optužnica po četiri točke. Sve četiri se odnose na ubojstvo prvog stupnja.

Iako je sudac odmah rekao da je maksimalna kazna pogubljenje, pojasnio je kako mu kao maloljetniku ne prijeti ta kazna.

Optužen i njegov otac

Njegov otac Colin Gray (54) optužen je za ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo iz nehaja i okrutnost prema djetetu, što su najteže optužbe protiv roditelja napadača nakon pucnjave u američkoj školi.

Ubijeni su učenici Mason Schermerhorn (14) i Christian Angulo (14) te učitelji Richard Aspinwall (39) i Cristina Irimie (53). Još jedan učitelj i osam učenika su ranjeni.

Obitelji žrtava sjedile su u prvom redu sudnice, javljaju novinari. Jedna je žena u rukama držala plišanu životinju Disneyjevog lika. Noseći zelenu majicu kratkih rukava, 14-godišnji osumnjičenik govorio je vrlo malo. Potvrdio je tek da razumije optužbe s kojima se suočava.

Sudac je potvrdio povećan interes javnosti za slučaj. Zbog toga su novinarskim kamerama dopušteni snimanje i livestream ročišta. Isprva je rekao Coltu Grayu da je maksimalna kazna za njegove optužbe smrt ili doživotni zatvor, ali se kasnije obratio optuženom kako bi pojasnio da mlađi od 18 godina ne mogu biti pogubljeni.

Dopustio sinu posjedovanje jurišne puške?

Colin Gray je u nekim trenucima tijekom saslušanja djelovao uznemireno. Noseći prugastu zatvorsku košulju, viđen je kako se ljulja naprijed-natrag nakon što je sudac završio s uvodnim govorom. Sudac mu je rekao da se suočava s ukupno 180 godina zatvora bude li osuđen.

Otac je, između ostalog, optužen i da je svom sinu dopustio posjedovanje jurišne puške tipa AR-15, za koju tvrde da je korištena u napadu. Obojici optuženih rečeno je da imaju pravo na "brzo i javno suđenje". Nitko od njih nije tražio jamčevinu i nisu uneseni nikakvi zahtjevi.

Obojica će ostati u pritvoru, a sljedeće ročište je zakazano za 4. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.