Gimnazijalac imao 100 posto iz matematike, fizike i engleskog. Nagrađen s 5000 dolara

Na fotografiji Vid Šarić, Bartul Zavorović, Lara Usmiani i žena koja je preuzela nagradu u ime Petra Jukića. Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) danas su dodijeljene nagrade ministarstva najboljim maturantima gimnazija i strukovnih škola za uspjeh na državnoj maturi te Nagrada Marin Soljačić, Nagrada tvrtke Axians Hrvatska i Nagrada Ante Žužul. 

MZOM je najbolje maturante nagradio novčanim iznosom od 350 eura te posebnim priznanjima za učenike koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature na višoj razini, njih 20.

Nagradu je dobilo i šestero učenika strukovnih škola koji su ostvarili 100 posto na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite. Nagradu Ministarstva je osvojio i učenik koji je dva ispita riješio 100 posto, a nije ni u jednoj od spomenutih kategorija. 

"Ništa se ne postiže bez napora"

Petar Jukić iz zagrebačke XV. gimnazije osvojio je Nagradu Marin Soljačić koja iznosi 5000 američkih dolara, a nagrađuje se izniman uspjeh na području matematike i fizike. Jukić je imao 100 posto na ispitima iz matematike, fizike i engleskog jezika. Također, dobitnik je nagrade Ministarstva za izniman uspjeh na državnoj maturi. 

Soljačić je istaknuo kako su dobitnici nagrada pokazali da se ništa ne postiže bez napora te da Hrvatska treba njihove ideje, inovativnost i energiju. Nagradu za informatiku, u iznosu od 5000 eura, dodijelila je tvrtka Axians Hrvatska, a osvojio ju je Bartul Zavorović iz III. gimnazije u Splitu. Zavorović je ostvario 100 posto bodova iz informatike. 

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nagradu Ante Žužul za najbolji rezultat iz hrvatskoga jezika i povijesti u iznosu od 5000 eura osvojila je Lara Usmiani iz Srednje škole dr. Antuna Barca u Crikvenici. Na ispitu iz hrvatskog jezika ostvarila je 96.6 posto te je položila povijest, što je temeljni kriterij za ovu nagradu. 

Foto: HINA/Denis Cerić

Fuchs čestitao dobitnicima

Vid Šarić iz Gimnazije Pula učenik je s najvišim prosjekom iz obaveznih predmeta na maturi na višoj razini. Šarić je izjavio da nije očekivao da će dobiti nagradu te je istaknuo ovogodišnje rezultate mature kao pokazatelj kako su potrebne velike promjene u hrvatskim školama. 

Foto: HINA/Denis Cerić

Slaven Alfirević iz III. gimnazije Split, zajedno s Petrom Jukićem, učenik je koji je imao 100 posto na više ispita, a to su fizika i kemija. 

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je dobitnicima nagrada i njihovim roditeljima te istaknuo da je državna matura jedan od ključnih trenutaka u njihovom životu. Naglasio je i kako se nada da će učenici nastaviti svoje uspjehe u daljnjem obrazovanju te kasnije u svijetu rada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.