U Yellowstoneu iznenada eksplodirao gejzir. Posjetitelji u panici. Pogledajte snimke

Screenshot: Društvene mreže

Jučer u 10:19 je u Nacionalnom parku Yellowstone iznenada žestoko eksplodirao vrući gejzir i izbacio visoko u zrak blato, kamenje i vruću vodu. Incident se dogodio u geotermalnom području Biscuit Basin, sjeverno od poznatog gejzira Old Faithful. 

Na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama se vidi kako uznemireni posjetitelji bježe od gejzira i traže zaklon. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih. Ovdje se nije radilo o vulkanskoj, već o hidrotermalnoj erupciji, povezanoj sa zagrijavanjem vode u podzemnim rezervoarima. 

@Biscuit basin at Yellowstone national park Wyoming just exploded right in front of us. Boardwalk destroyed, my mom got some of the debris but everyone is safe. Unbelievable and grateful to be alive

Objavljuje Vlada March u Utorak, 23. srpnja 2024.

"Do hidrotermalnih eksplozija dolazi kada se voda iznenada zapari pod zemljom. Relativno su česte u Yellowstoneu. Primjerice, gejzir Porkchop je eksplodirao 1989. Eksplozija slična današnjoj zabilježena je 17. svibnja 2009. u bazenu Biscuit", navode Američki geološki institut i Nacionalni park Yellowstone, a prenosi Science Alert

Što se dogodilo pod zemljom?

Podzemna voda se pod visokim tlakom može zagrijati znatno iznad 100 stupnjeva Celzijevih. Na temperaturama do 250 stupnjeva brzo se pretvara u paru, pri čemu ekspandira njen volumen. Kako se obujam povećava, vodi i pari u podzemnoj komori nedostaje prostora te dolazi do eksplozije, pri čemu mlaz probija kroz tlo.

Nijedna od hidrotermalnih eksplozija u Yellowstoneu nije izravno povezana s magmom, ali ju može potaknuti seizmička aktivnost. Tijekom hidrotermalne eksplozije gejzir može izbaciti paru, vodu, blato te kamenje i do 2 kilometra u zrak, pri čemu krhotine mogu iza sebe ostaviti manje kratere. 

Manje erupcije ovakve vrste su relativno česte, dok se snažnije rijetko događaju, otprilike jednom svakih 700 godina. Ovoga puta se, na sreću posjetitelja, radilo o manjoj eksploziji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.