Rijetka snimka: Brodica udarila ugroženog morskog psa koji je na leđima imao kameru

Foto: Shutterstock

Kamera pričvršćena za leđa ugroženog morskog psa snimila je potresan trenutak kada ga je udarila brodica, nakon čega je životinja pojurila u duboke vode i satima se oporavljala na skrivenom mjestu. Nije poznato je li golema psina od 7 metara preživjela incident.  

Snimka, koja bi mogla biti prva takve vrste, naglašava potrebu za boljom zaštitom ovih morskih pasa, navodi morska biologinja Alexandra McInturf s Državnog sveučilišta Oregon. "Pozivamo na zakonski provediv kodeks ponašanja na ovom području, s posebnim naglaskom na propise o brzini", kazala je, misleći na vode oko Blasketskih otoka, u blizini obale Irske, gdje se dogodio incident s morskim psom.  

Relativno bezopasna vrsta, hrani se planktonima

Golema psina je zapravo relativno bezopasna vrsta, barem po nas ljude, poznata po tome što svojim razjapljenim čeljustima pretražuje površinu oceana u potrazi za sićušnim planktonskim rakovima. Hrani se filtriranjem vode na sličan način kao što to čine kitopsine i golemouste psine, piše CNN. 

Ima anatomske prilagodbe za taj način hranjenja, kao što su proširena usta i razvijene škrge. Radi se o drugoj najvećoj vrsti ribe, nakon kitopsine. Može narasti i do 12 metara. Spada u ugrožene vrste, a Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava procjenjuje da ih je na svijetu ostalo samo oko 20.000.

U blizini njegove leđne peraje se vide velika ogrebotina i ostaci plave boje

McInturf i njezini kolege su u svrhu prikupljanja podataka o navikama prehrane ovih stvorenja na oko 20 jedinki pričvrstili malene kamere. Jednom od njih je 24. travnja snimljeno kako brodica udara u golemu psinu.  

Na snimci se također može vidjeti kako je životinja reagirala na ovaj incident te kakve je zadobila ozljede. Naime, brzo je pobjegla u duboke vode, a u blizini leđne peraje mogli su se vidjeti velika ogrebotina i ostaci plave boje s brodice. 

Morski biolog Christopher Lowe, voditelj instituta Shark Lab na Kalifornijskom državnom sveučilištu, navodi da otprilike 1 od 10 morskih pasa ima ozljede zbog susreta s plovilima. Goleme psine su u tom smislu posebno rizična kategorija jer se hrane na površini mora. Na njima se često mogu vidjeti boje s čamaca ili ožiljci na perajama ili leđima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.