Šijitski musliman koji je probao ubiti Rushdieja sad optužen za terorizam

Foto: Profimedia

Muškarac optužen za pokušaj ubojstva pisca Salmana Rushdieja prije dvije godine u New Yorku sad se suočava s federalnim optužbama za terorizam zbog svoje navodne podrške Hezbolahu, prema optužnici objavljenoj danas. 

Hadija Matara, muškarca iz New Jerseyja koji je već optužen za ubojstvo i napad nožem na Rushdieja 2022., Velika porota sad tereti s tri optužbe za terorizam, što uključuje izvođenje terorističkog čina i pružanje materijalne potpore Hezbolahu, skupini osnovanoj u Libanonu ranih 1980-ih. SAD je tu skupinu proglasio terorističkom. 

Tvrdi da je nevin

Matar, koji ima libanonske korijene, izjasnio se nevinim po optužbama za ubojstvo i napad te čeka suđenje u zatvoru okruga Chautauqua u Mayvilleu u New Yorku. 

Javni branitelj Nathaniel Barone rekao je da se njegov klijent planira izjasniti nevinim prema federalnim optužbama.

Očekuje se da će Matar kasnije u srijedu biti izveden pred Okružni sud u Buffalu u New Yorku.

Tadašnji iranski vrhovni vođa, ajatolah Ruholah Homeini, proglasio je fetvu ili vjerski edikt kojim je pozvao muslimane da ubiju Rushdieja nakon što je objavljena njegova knjiga Sotonski stihovi iz 1988. koju neki muslimani smatraju bogohulnom. Rushdie, hvaljeni romanopisac rođen u Indiji, proveo je desetljeće skrivajući se.

Šijitski musliman

Matar je šijitski musliman. Hezbolah je šijitska islamistička skupina i dijeli ideologiju Islamske Republike Irana.

Iako se iranska reformska vlada predsjednika Muhameda Hatamija distancirala od fetve kasnih 1990-ih, ona nikada nije ukinuta.

Rushdie je oslijepio na desno oko, a lijeva mu je ruka teško ozlijeđena u napadu nožem u kolovozu 2022. na pozornici u New Yorku dok se spremao održati predavanje.

Ove je godine objavio memoare Nož: meditacije nakon pokušaja ubojstva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.