U Parizu uhićen ruski kuhar: "Planirao je veliku zavjeru za Olimpijske igre"

Foto: EPA

Francuske vlasti su uhitile ruskog kuhara koji živi u Francuskoj 14 godina zbog, kako navode, sumnje na zavjeru destabilizacije velikih razmjera tijekom Olimpijskih igara u Parizu. 40-godišnji muškarac uhićen je u nedjelju tijekom pretresa njegovog stana u središtu Pariza, gdje je navodno pronađen dokument povezan s elitnom postrojbom ruskih specijalnih snaga koja djeluje pod zapovjedništvom FSB-a, nasljednika KGB-a. 

Vlasti su otvorile istragu zbog navoda o razmjeni "obavještajnih podataka sa stranom silom", što je zločin kažnjiv s 30 godina zatvora. Smatraju da navodna zavjera nije bila povezana s terorizmom. Neimenovanom muškarcu je određen istražni zatvor, piše The Guardian.

Kuhar: Francuzi će imati ceremoniju otvaranja kakvu do sada nisu vidjeli

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu održat će se u petak na obalama Seine, a vlasti su već neko vrijeme zabrinute zbog mogućeg uplitanja Rusije. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je kazao da su uhićeni i drugi Rusi zbog pokušaja širenja dezinformacija uoči Igara. "Vjerujemo da je namjeravao organizirati operacije destabilizacije, uplitanja i špijuniranja", rekao je Darmanin.

Dodao je kako su zabilježeni i drugi pokušaji širenja dezinformacija. "Vidjeli smo video na kojem navodni pripadnik Hamasa najavljuje napad tijekom sljedećih nekoliko dana zbog toga što će Francuska dočekati izraelske sportaše. Nismo sigurni, ali izgleda da se radi o lažnoj prijetnji koju su proširili proruski kanali", rekao je. 

Francuski list Le Monde je izvijestio da su obavještajne službe prije dva mjeseca prisluškivale razgovor između kuhara i voditelja ruske obavještajne službe u kojem je osumnjičenik izjavio da će "Francuzi imati ceremoniju otvaranja kakvu do sada nisu vidjeli". Pritom nisu navedeni detalji o prirodi navodne zavjere.

Obavještajne službe ga pratile mjesecima

Le Monde piše da se uhićeni muškarac školovao za kuhara u Parizu te da je sudjelovao u ruskim reality i kuharskim emisijama. Prvi put je stigao u Francusku 2010. i proveo neko vrijeme u Courchevelu, skijalištu popularnom među ruskom elitom, gdje je radio u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, prije nego što se 2012. preselio u Pariz. 

Prema porukama iz rujna 2012., u koje je Le Monde imao uvid, osumnjičenik je rekao svojoj gazdarici da se vraća u Moskvu kako bi radio kao službenik u ruskoj vladi. No u travnju 2013. je sudjelovao u građanskoj obuci, obveznom koraku integracije u Francuskoj, . 

Obavještajne službe su ga pratile mjesecima. U nedjelju u 6 sati ujutro su pretresle njegov dom na obali Seine i navodno pronašle dokumente od diplomatskog interesa. Microsoft je prošlog mjeseca objavio da Rusija nastoji opstruirati Olimpijske igre kreiranjem lažnih web stranica koje kopiraju autentične francuske medijske kuće te da koristi umjetnu inteligenciju kako bi potaknula strah od nasilja i terorizma. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.