Daruvarski medicinar: Ušao sam u dom i među ubijenima ugledao baku

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je želio ostati anoniman, podijelio je u razgovoru za mojportal.hr šokantne trenutke koje je proživio tijekom pokolja u Daruvaru.

Ovaj vozač saniteta nalazio se na terenu u Pakracu kada je čuo za tragični događaj.

"Kolegica i ja smo prevozili pacijente kad smo čuli što se dogodilo. Skamenili smo se kad smo shvatili da je do pucnjave došlo u domu u kojem su smještene i moja i njezina baka. Štoviše, bile su cimerice", prisjeća se potresnih trenutaka medicinar.

Prema njegovim riječima, medicinska tehničarka koja je bila s njim odmah je počela zvati kolege iz okolnih zdravstvenih ustanova kako bi doznala što više informacija o stradalima. Saznala je da je njezina baka teško ranjena te da je hitna pomoć iz Daruvara vozi u virovitičku bolnicu. "Bila je izvan sebe i u šoku jer je znala da situacija nije dobra. Ostavio sam je kod kuće s obitelji, a kasnije sam čuo kako je njezina baka preminula", prisjeća se zaposlenik Zavoda.

Odjurio da vidi može li pomoći

Sam nije uspio doznati ništa o svojoj baki te je odjurio u Zavod kako bi vidio može li ikako pomoći. On i kolege uskoro su dobili informaciju kako preživjele starice iz doma treba prebaciti u Veteranski centar. Uputio se onamo sanitetskim vozilom, a kad je ušao u dom, ugledao je prizor koji će pamtiti do kraja života.

"Među ubijenima sam vidio i svoju baku. Ona je poginula na licu mjesta. Imala je 92 godine", priča dalje.

"Radim takav posao na kojem moram biti spreman na sve. To je jednostavno tako. Znao sam da je u tom trenutku najvažnije da s tog groznog mjesta odvedemo preživjele žene. Te su starice bile izvan sebe od straha i šoka, mnoge su bile paralizirane, nisu mogle govoriti. Bila im je potrebna pomoć", prisjeća se.

Zatomio je bol zbog vlastite bake i nastavio obavljati svoj posao. Mojportal.hr piše kako je radio i jučer i danas te je obišao prijateljice svoje bake u Veteranskom centru.

"Nikad nismo doživjeli ovako nešto"

"Rekao sam i ljudima koji ondje rade da im moji kolege i ja stojimo na raspolaganju 24 sata dnevno. Ovo je jako teška situacija za čitav Daruvar, nikad nismo doživjeli nešto ovakvo, moramo biti jedni uz druge", kaže medicinar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.