VIDEO Biden se obratio naciji: Amerika će morati odabrati

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden večeras, tj. noćas po hrvatskom vremenu, obratio se javnosti iz Bijele kuće kako bi objasnio zašto je odustao od kandidature za drugi mandat tri mjeseca prije izbora.

To je prvo Bidenovo obraćanje naciji otkako je na društvenim mrežama u nedjelju objavio da je izašao iz utrke za Bijelu kuću te je kao svoju nasljednicu podržao potpredsjednicu Kamalu Harris. Također, ovo mu je četvrto obraćanje uživo iz Ovalnog ureda otkad je stupio na dužnost predsjednika. 

Biden je u govoru istaknuo svoja postignuća tijekom protekle tri i pol godine, obrazložio zašto bi Harris bila dobra predsjednica te upozoravao na rizike koje bi predstavljao drugi Trumpov mandat, ne spominjući njegovo ime. Kao glavni razlog za povlačenje naveo je to što je, kako je rekao, ugrožena demokracija. 

Građanima se američki predsjednik obratio iz Bijele kuće u 20 sati po lokalnom vremenu (2 ujutro po hrvatskom vremenu). Uživo smo obraćanje pratili na Indexu. 

"Amerika će morati odabrati"

"Bila mi je čast služiti. Predsjednici nisu kraljevi. Duboko poštujem ovaj ured, ali svoju zemlju volim više. Bila mi je životna čast služiti vam kao predsjednik. No u obrani demokracije, koja je ugrožena, mislim da je to važnije nego ijedna titula. Ne radi se o meni, radi se o vama, o vašim obiteljima, budućnosti. O narodu. Nikad to ne smijemo zaboraviti, ja nisam", rekao je na početku.

"Rekao sam kako smatram da je Amerika na prijelomnoj točki, u onom rijetkom trenutku povijesti kad odluke koje donosimo određuju sudbinu naše nacije i svijeta u desetljećima koja stižu. Amerika će morati odabrati hoće li ići naprijed ili nazad. Između nade i mržnje, između jedinstva i podjele. Moramo odlučiti vjerujemo li još u iskrenost, poštenje, poštovanje, slobodu i demokraciju", kaže. 

"Poznam vas, američke ljude. Mi smo velika nacija jer smo dobri ljudi. Kad ste me izabrali, obećao sam vam uvijek govoriti istinu. To je veće od svih nas. Moramo se ujediniti da je zaštitimo", govori. 

"Ništa ne smije stati na put obrani naše demokracije"

Kazao je da mu je u proteklim tjednima postalo jasno da mora ujediniti svoju stranku. 

"Vjerujem da su moji rezultati kao predsjednika, moje vodstvo u svijetu, vizija američke budućnosti zalog za drugi mandat. No ništa ne smije stati na put obrani naše demokracije. To uključuje osobne ambicije. Odlučio sam da je najbolji put predati palicu novoj generaciji. To je najbolji način za ujedinjenje nacije. Vrijeme je i mjesto za nove, svježe, mlađe glasove.

"Sljedećih šest mjeseci bit ću usredotočen na svoje poslove kao predsjednika. Smanjivat ću troškove života za naše vrijedne obitelji, poticati rast naše ekonomije, jačati osobne slobode i prava - od prava glasa do prava izbora, osuđivat ću mržnju i ekstremizam. U Americi nema mjesta političkom nasilju ili bilo kakvom nasilju", kazao je.

Rekao je da će štititi djecu od nasilja, od oružja, od klimatskih promjena, da će se boriti protiv raka "jer možemo okončati rak kakav poznajemo" i da će zatražiti reformu Vrhovnog suda "jer je to ključno za demokraciju".

"Duša Amerike je ugrožena, na kocki je sami temelj onoga što smo"

"Nastavit ću raditi da Amerika ostane jaka, sigurna i da ostane lider slobodnog svijeta. Prvi sam predsjednik u ovom stoljeću koji može ljudima reći da Amerika ne ratuje nigdje u svijetu. Nastavit ćemo okupljati koaliciju ponosnih zemalja kako bismo zaustavili Putina da zauzme Ukrajinu i stvori još štete. Učinit ćemo NATO jačim i ujedinjenijim nego ikad u povijesti", kaže.

Dodaje da će raditi i da se okonča rat u Gazi. 

Kaže da SAD danas ima najjaču ekonomiju na svijetu, s rekordnim brojem radnih mjesta. "Ponovo predvodimo svijet u čipovima, znanosti i inovacijama", kaže. 

"Kandidirao sam se prije četiri godine jer sam vjerovao, i još uvijek vjerujem, da je duša Amerike ugrožena, da je na kocki sami temelj onoga tko smo. To je još uvijek slučaj. Amerika je ideja, jača od bilo kojeg arsenala, veća od bilo kojeg oceana, snažnija od bilo kojeg diktatora ili tiranina. To je najsnažnija ideja u povijesti svijeta, ideja da smo svi stvoreni jednaki i da imamo pravo na život, sloboda, traganje za srećom... Ideja je to koja nikad nije potpuno zaživjela, ali nismo nikada odustali od nje i vjerujem da nećemo ni sada", kazao je.

"Kamala Harris je iskusna, snažna i sposobna"

Podržao je Kamalu Harris za buduću predsjednicu. "Odabrao sam svoj put, rekao sam koji su moji pogledi. Želim zahvaliti našoj sjajnoj predsjednici Kamali Harris. Iskusna je, snažna je i sposobna. Bila je nevjerojatna partnerica meni i vođa našoj zemlji. Izbor je sada na vama, američkim ljudima", kazao je.

"Privilegija mog života bila je služiti ovoj naciji 50 godina. Nigdje drugdje na Zemlji klinac koji je mucao, iz Scrantona u Pennsylvaniji, ne bi mogao doći do toga da jednog dana sjedi u Ovalnom uredu, kao predsjednik SAD-a. No tu sam i zato je Amerika toliko posebna", rekao je i dodao da je Amerika zemlja prilika i mogućnosti. Kazao je da je izuzetno zahvalan građanima Sjedinjenih Država. 

"Dao sam srce i dušu našoj naciji, kao mnogi drugi. Blagoslovljen sam milijun puta zauzvrat ljubavlju i podrškom američkog naroda. Nadam se da bar donekle znate koliko sam vam zahvalan. Kraljevi u Americi ne vladaju, građani vladaju. Povijest je u vašim rukama, ideja Amerike leži u vašim rukama. Zadržite vjeru i sjetite se što smo. Očuvajte demokraciju", poručio je na kraju Biden. 


Biden iz samoizolacije telefonski zvao sjedište svoje predizborne kampanje 

Biden se prošlog tjedna povukao iz javnosti kada se zarazio koronavirusom i otišao u samoizolaciju u svoju privatnu rezidenciju u saveznoj državi Delaware.

Nazvao je sjedište svoje predizborne kampanje u ponedjeljak kako bi djelatnike i volontere pozvao da "daju cijelo srce i dušu" za Harris. Tijekom četverominutnog telefonskog poziva Biden je rekao da neće biti na glasačkom listiću, no da će biti "potpuno angažiran" u posljednjih šest mjeseci svog mandata.

Biden se u utorak navečer vratio u Washington nakon što je bio negativan na covid-19.

Predsjednikova iznenadna odluka je poremetila izbore, no istovremeno je Bidenovim demokratima ponudila priliku da izmijene glavne poruke koje šalju u borbi protiv republikanca Donalda Trumpa, koji se namjerava vratiti u Bijelu kuću, odakle je otišao 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.