Na montažu ili servis klime čeka se i do 3 tjedna. Majstor za klime: Skroz smo puni

Foto. Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

VRUĆINE su uobičajena pojava svakog ljeta, a mnogima je tada život nezamisliv bez klima-uređaja. Tada je najveća potražnja za montažom i servisom. No, morat ćete čekati jer majstori imaju pune ruke posla.

Pričali smo s nekima od njih kako bismo doznali koliko u ovom periodu imaju posla, koliko se čeka na dolazak majstora i koliko montažu ili popravak naplaćuju. 

"Čeka se po 10 dana"

"Termini pregleda klima-uređaja se kreću po narudžbi, čeka se negdje 7 do 10 dana. Kad je riječ o popravku, treba vidjeti u čemu je riječ. Neke stvari se mogu odmah popraviti, a za neke se moraju naručiti rezervni dijelovi, što uveliko oduljuje popravak", rekao nam je vlasnik tvrtke za servis i prodaju rashladnih uređaja Denis Tesar.

"Montaža se čeka 10 dana od kupovine uređaja, a za samo postavljanje treba nam dva do tri sata. Montaža klima-uređaja se naplaćuje 210 eura plus PDV do dva metra instalacije. Svaki metar dodatno se naplaćuje 29 eura", dodao je. 

"Puni smo skroz"

"Postavljanje klima-uređaja ide po kilovatima, za 2 i pol, 3 kW je 300 eura. 5 kW košta 325 eura, klima-uređaj od 7 kW 375 eura i sve je to do tri metra instalacije između vanjske i unutarnje jedinice. Kod nas se sada čeka jedno dobrih tri tjedna na montažu. Puni smo skroz. Servis klime se čeka jedno dva do tri tjedna. Cijena popravka ovisi u čemu je problem", kazala je Natalija Martinjak iz servisa Maer u Soblincu. 

"Klimu treba redovito čistiti"

"Servisi se obavljaju u roku od četiri, pet radnih dana, a montaže se čekaju po 10 dana. Klimu postavljamo od dva do šest sati, naplata je 220 eura plus PDV, a servis je 40 eura", tvrdi Bernard Hundrić iz tvrtke Optinel, koja se bavi servisom klima-uređaja i otkrio je koliko često treba očistiti klimu.

"Klima bi se u kući trebala očistiti bar jednom godišnje, minimalno, a ostali objekti dva do tri puta na godinu. I trebala bi se očistiti što prije, a ne kad je vani 38 Celzijevih stupnjeva, već to u trećem mjesecu treba obaviti. To je savjet ljudima", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.