Profesorica snimila mrtvog morskog psa kod Karlobaga: Prijavila sam, lešina je poveća

Foto: Ivana Zdelar

Profesorica geologije i geografije Ivana Zdelar je tijekom ljetovanja u uvali Rudelić Drage kraj Karlobaga snimila lešinu morskog psa lisice koja se nalazila 2 metra od obale u moru. Životinja dužine od oko 2 metra primijećena je prije par dana. Naime, Zdelar je od djece saznala da se u moru nalazi uginuli morski pas te ga je danas odlučila potražiti i snimiti. 

S obzirom na to da se radi o strogo zaštićenoj vrsti u Hrvatskoj, odmah je prijavila slučaj Oceanografskom institutu u Splitu. 

"Zabrinuta sam, radi se o povećem lešu"

"Snimila sam ga na dubini od nekih dva do tri metra. Morski pas lisica nije opasan za ljude, hrani se manjim ribama, rakovima i sličnim. Odmah sam poslala mail Oceanografskom institutu jer se radi o povećem lešu koji se nalazi jako blizu obale, gdje se kupaju i djeca. Bilo bi dobro da se ova lešina tu ne raspada", kazala je Zdelar za Index.  

Dodala je kako nije primijetila mogući razlog uginuća životinje: "Nisam na morskom psu vidjela nikakve ozljede, naznake da je upao u mrežu ili nešto tako." 

Ima veliki rep koji mu služi kao bič

Kontaktirali smo Peru Ugarkovića, koautora znanstvenih radova o morskim psima Jadrana, te provjerili s njime radi li se uistinu o bezopasnoj vrsti morskog psa te ga upitali što bi se moglo dogoditi ako se lešina nastavi raspadati ovako blizu obale i kupača. 

"Morski pas lisica nije opasan za ljude, ali može biti, kao i svi morski psi, agresivan ako ga se isprovocira. Recimo, ako ga netko ulovi udicom i pokušava je skinuti, on bi se mogao osjetiti ugroženim i reagirati. Inače, na Jadranu za ovu vrstu nema zabilježenih neprovociranih napada na ljude", kazao je Ugarković. 

"Naime, on se hrani malom ribom, najčešće srdelama. Ima veliki rep koji mu služi kao bič. Kada se približi jatu srdela, on se zaleti i udari ih repom kako bi ih omamio. Često ga primijetimo u Jadranu, pogotovo na području Kvarnera", dodao je.

Moguć uzrok uginuća: "Ovo je jako šokantno za morske pse"

Osvrnuo se i na lešinu sa snimki te kazao kako možda zna uzrok uginuća.

"Ove godine smo na tom području imali tri, četiri prijavljena slučajna ulova lisice. Prije par dana su ribolovci u okolici Senja ulovili lisicu i presjekli udicu. No, morski pas je nakon toga bio ošamućen, nije više mogao plivati te je samo potonuo na dno. Nisam siguran je li preživio. Možda se baš radi o ovoj lisici s fotografija. Naravno, to ne možemo znati sa sigurnošću", rekao je. 

Ugarković objašnjava da je ovakva situacija izuzetno šokantna za životinje i da neke prilikom ulova dožive srčani udar: "Sve se životnije, kada ih se ulovi, šokiraju. Postoje studije s tunama koje, ako završe na udici, dožive srčani udar. Neke prežive, a nekima se inficira rana pa zbog toga uginu. Znači, nakon što ih se pusti, još su žive, ali za par dana uginu." 

"Ova vrsta morskog psa se mora konstantno kretati da bi disala. Ako se neko vrijeme ne kreće, gubi kisik i može tragično završiti. Uglavnom, ribolovci su napravili sve po pravilu, odsjekli su udicu, napravili su sve što se može", kazao je. 

Što se tiče opasnosti od raspadanja lešine, Ugarković smatra da nas to ne bi trebalo previše zabrinjavati: "To samo ružno izgleda, ali nema opasnosti od zagađenja. Možda malo počne smrdjeti to područje. No, neće biti opasnosti po okoliš." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.