Plenković o brutalnom povećanju plaća sebi i ministrima: Ovo je samo prvi korak

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a drži presicu. Govori o dizanju plaća sebi, ministrima, saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima, o čemu će sutra biti donesena odluka na sjednici vlade. 

Plaće bi Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, ministrima, saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima trebale rasti više od 60 posto, a najvišim dužnosnicima i 70 posto. Plaće će premijeru i predsjedniku rasti za gotovo 2500 eura. Plenkovićeva plaća trebala bi iznositi oko 5500 eura, a Milanovićeva oko 6000 eura. Jandroković će imati oko 5300 eura. Ministri će imati plaće između 4000 i 5000 eura. 

>> Ovo su nove plaće Plenkovića, Milanovića, Jandrokovića, ministara...

"Osnovice za dužnosnike koje godinama stoje nepromijenjene, mi se sada nalazimo u poziciji da ih podignemo", rekao je i kao razlog za povećanje svoje plaće i plaća ministara naveo rast minimalne plaće, prosječnih plaća, "odgovorno upravljanje financijama", ulazak u europodručje, Schengen...

"Smatramo da je nakon svih tih postignuća vrijeme da se i ovo pitanje stavi na dnevni red. Na početku trećeg mandata je situacija takva da nijedan ministar ne da nije na prvom mjestu po visini plaće u svojim institucijama, nego su neki 450. po redu. Mislimo da takva situacija nije dobra", rekao je.

"Vrijeme je da oni koji izlaze na izbore, koji su imenovani na političke dužnosti, također imaju adekvatnije valoriziran rad. Ovo je samo prvi korak, povećanje osnovice koju povlačimo na razinu osnovice za državne i javne službenike, a ministar Habijan i njegovi suradnici će raditi na novom okviru za plaće dužnosnika jer smatramo da i taj posao treba biti adekvatno plaćen u Hrvatskoj", izjavio je Plenković. 

Kazao je da je jedan od razloga da se privuče ljude da se bave politikom, ali i - borba protiv korupcije.

🔴 UŽIVO. Izjava PVRH/PHDZ Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva #HDZ. Izravni prijenos ⬇

Posted by HDZ - Hrvatska demokratska zajednica on Wednesday, July 24, 2024

"Smatramo da je ovo antikoruptivna mjera. Ja sam se prije par dana odrekao puno veće plaće"

"Smatramo kako je povećanje plaća antikoruptivna mjera. Nakon što smo osigurali veliki gospodarski rast, povećali minimalne plaće, vrijeme je i da povisimo plaće ministrima", rekao je Plenković. 

"Prije par dana sam potpisao pismo u kojem sam se odrekao puno veće plaće i puno većih naknada. Da sam kojim slučajem preuzeo mjesto u Europskom parlamentu, bila bi ta moja plaća puno veća nego ova moja eventualna buduća. Ja smatram da naše plaće trebaju biti u kontekstu hrvatskog ekonomskog i socijalnog trenutka. Jesu li velike gledano komparativno druge zemlje? Nisu", rekao je Plenković. 

Upitan o tome što će predsjednik imati 6000 eura i s kime je to usporedivo, odgovara: "Gledali smo druge plaće. I nakon ovog povećanja te će plaće, kad je riječ o najvišim državnim dužnosnicima, biti među onima koje su najniže unutar Europske unije." 

Ponovio je da "misli da je ovo dobro" i da su tu treći mandat, da si plaće povećavaju nakon osam godina te da je "to prilično zahtjevan posao". 

Kad su ga novinari pitali kako to da se s jedne strane ide u rebalans proračuna zbog proračunske rupe, a da si s druge strane dižu plaće, rekao je: "Povišenje plaće je toliko malo da je to irelevantno za rebalans proračuna." 

Osvrnuo se na Zorana Milanovića. "Može svatko govoriti što hoće o rupi u proračunu. Može kršitelj Ustava reći da je to rupčaga pa će ga svi prenositi kao što su ga prenosili i ranije. Normalno je da na jesen ide rebalans proračuna", rekao je.

Rekao je da se nada da će veće plaće dužnosnicima omogućiti bolje kadrove na tim pozicijama. 

O kandidatu HDZ-a na predsjedničkim izborima rekao je samo da "stvari idu dobro".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.