VELIKA ANKETA Što mislite o ogromnom skoku plaća Plenkoviću, Milanoviću, ministrima?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

VLADA će sutra na sjednici drastično povećati plaće sebi i drugim državnim dužnosnicima, njih ukupno 270. Plenković će svoju plaću dići za gotovo 2500 eura, koliko će rasti i Milanovićeva i Jandrokovićeva plaća. Veći iznosi trebali bi im na račune sjesti već u kolovozu, s plaćom za srpanj.

Plaće drastično rastu

Osnovica plaće rast će im za 83.45 posto, odnosno iznosit će 947 eura bruto umjesto 516 eura, koliko je bila dosad. Osnovica se množi s koeficijentom, pa će se tako neto iznos plaća dužnosnika povećati za više od 60 posto, a za najviše državne dužnosnike i 70 posto. 

Ovo će biti nove plaće najviših državnih dužnosnika:

  • Zoran Milanović (predsjednik): 6074 eura neto (stara plaća 3600 eura neto)

  • Andrej Plenković (premijer): 5535 eura neto (stara plaća 3263 eura neto)

  • Gordan Jandroković (predsjednik sabora): 5314 eura neto (stara plaća 3113 eura neto)

  • Marko Primorac (potpredsjednik vlade): 4776 eura neto (stara plaća 2769 eura neto)

  • Damir Habijan (ministar): 4167 eura neto (stara plaća 2357 eura neto)

Plaće većine saborskih zastupnika trebale bi se kretati između 3500 i 4000 eura neto.

Dobro je još jednom napomenuti da je riječ o neto iznosima, što znači da će se iz proračuna za njihove plaće izdvajati znatno više. Treba naglasiti i da bi nekim državnim dužnosnicima dodatno plaće trebale narasti najesen kad će se raditi revizija koeficijenata. 

Plenković misli da oni ogromno povećanje itekako zaslužuju i da je to antikoruptivna mjera

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da on, predsjednik, ministri, saborski zastupnici i ustavni suci itekako zaslužuju ovakvo drastično povećanje plaća.

"Osnovice za dužnosnike koje godinama stoje nepromijenjene, mi se sada nalazimo u poziciji da ih podignemo", rekao je i kao razlog za povećanje svoje plaće i plaća ministara naveo rast minimalne plaće, prosječnih plaća, "odgovorno upravljanje financijama", ulazak u europodručje, Schengen... "Smatramo da je nakon svih tih postignuća vrijeme da se i ovo pitanje stavi na dnevni red", dodao je. 

Kazao je i da je "vrijeme da oni koji izlaze na izbore, koji su imenovani na političke dužnosti, također imaju adekvatnije valoriziran rad.  Rekao je i da je jedan od razloga da se privuče ljude da se bave politikom, ali i - borba protiv korupcije.

"Smatramo kako je povećanje plaća antikoruptivna mjera. Nakon što smo osigurali veliki gospodarski rast, povećali minimalne plaće, vrijeme je i da povisimo plaće ministrima", rekao je Plenković. 

Što vi mislite, zaslužuju li?

Pitamo vas što mislite o ovakvom povećanju plaća ovakvim državnim dužnosnicima. Izjasnite se u Indexovoj anketi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.