Slovački predsjednik zaprijetio Ukrajini: Bit ćemo prisiljeni reagirati

Foto: EPA

Slovački predsjednik Peter Pellegrini oštro je kritizirao Ukrajinu zbog zaustavljanja tranzita nafte najveće ruske naftne kompanije Lukoil kroz naftovod Družba.  

Pellegrini je poručio kako njegova zemlja pomaže Ukrajini u opskrbi plinom i električnom energijom. "Ako se situacija ne popravi, bit ćemo prisiljeni reagirati", upozorio je, dodavši kako njegova zemlja ne zaslužuje takav pristup Kijeva. 

Slovački ministar obrane Robert Kalinak upozorio je da Kijev zaustavljanjem tranzita ruske nafte "mnogo riskira". "Postupci Ukrajine su neodgovorni", naveo je. 

Mađarska također nezadovoljna

Mađarska i Slovačka sazvale su Odbor Europske komisije za trgovinsku politiku kako bi raspravljale o obustavi tranzita nafte ruskog Lukoila kroz Ukrajinu. Navedene dvije zemlje su se ranije ovog mjeseca požalile da su prestale primati naftu od Lukoila naftovodom Družba nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca uvela zabranu prolaza za proizvode ruske kompanije.

Naftovod Družba, koji povezuje Rusiju s bivšim zemljama socijalističkog bloka u istočnoj Europi, nastavio je funkcionirati tijekom više od dvije godine rata u Ukrajini, čak i dok je Europska unija odustajala od drugih izvora energenata iz Rusije. Mađarska je ostala osobito ovisna o ruskoj nafti te tvrdi da bez nje ne može opskrbljivati svoje rafinerije.

Mađarski ministar Peter Szijjarto zaprijetio je jučer da će Budimpešta blokirati sredstva Europske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale streljivo dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz sporni naftovod. 

"Dokle god Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6.5 milijardi eura Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.