Dodik: Imamo novac na računima u inozemstvu, ali ne možemo do njega

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Republika Srpska ima novac na računima u inozemstvu, ali postoje problemi s njegovim povlačenjem, izjavio je jučer predsjednik tog entiteta Milorad Dodik. 

"Američka ambasada pravi probleme i prijeti bankama koje bi eventualno surađivale, ali novac je legitiman potpuno. Tražit ćemo rješenje", poručio je. Podsjetimo, Sjedinjene Države su sredinom 2017. godine označile Dodika odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma te ga stavile na crnu listu. 

Amerikanci su tijekom posljednjih godina uveli niz sankcija Dodiku, njegovoj obitelji i bliskim suradnicima te tvrtkama koje se povezuju s njim. Dodik je ponovno ocijenjen prijetnjom miru u BiH početkom 2022., od kada ga se tereti i za korupciju.

Američki ambasador Murphy uskoro odlazi

"Naravno u ekstremnim okolnostima Amerikanci mogu spriječiti transfere kao što i čine, ali mi inače nećemo imati problema s funkcioniranjem i ispunjavanjem naših obaveza. Sve se redovno isplaćuje, i mirovine i plaće", istaknuo je jučer Dodik, prenosi N1.ba.

Iskoristio je priliku kako bi ponovno žestoko napao američkog ambasadora Michaela Murphyja. "To govori više o nemoći i osobnom aspektu ovog ambasadora koji se angažirao ovdje da Republici Srpskoj načini zlo. To dokazuje da je on zlo, ali svemu dođe kraj pa izdržat ćemo ga ovih nekoliko mjeseci", naveo je. 

"Ja sam znao još iza Nove godine da će on otići jer su mi rekli neki važni ljudi američke administracije da su bili nezadovoljni. Naravno da Amerikanci nikada neće reći ništa protiv svog ambasadora i govorit će da on dobro radi, ali sama činjenica da je on povučen godinu ranije govori dosta toga", dodao je.

Biden je kao zamjenu za Murphyja predložio Douglasa D. Jonesa, a to imenovanje tek treba biti izglasano u američkom Senatu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.