U brutalnom ruskom napadu na dječju bolnicu ubijena mlada liječnica

Foto: X

Jučer je objavljeno kako su u ruskom napadu na najveću ukrajinsku dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu ubijene dvije osobe. Još 32 osobe su ranjene, među kojima osmero djece kojoj je potrebno bolničko liječenje, rekao je Igor Klimenko, ministar unutarnjih poslova.

Jedna od ubijenih je 30-godišnja Svitlana Lukjančuk iz Lavova.

Kako javlja Sky News, Svitlana je bila siroče, odgajala ju je teta prije nego što je otišla studirati na Nacionalno medicinsko sveučilište Bogomolets. Nakon diplome radila je kao pedijatar nefrolog u Ohmatdit.

Bit će pokopana u Lavovu blizu svojih roditelja na groblju Holoskiv.

Rusija: Ukrajina je sama bombardirala bolnicu

Kremlj je danas rekao da je za napad na dječju bolnicu u Kijevu dan ranije odgovorna ukrajinska protuzračna obrana, a ne Rusija, dok je UN ocijenio da se vjerojatno radi o ruskoj raketi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije iznio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: "Inzistiram, mi ne napadamo civilne mete."

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu te da je raketirala druge gradove širom zemlje, ubivši najmanje 41 civila. To je bio najgori val zračnih napada zadnjih mjeseci.

Ukrajina: Bolnicu je pogodio ruski projektil

Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je bolnicu pogodio ruski projektil Kalibr Kh-101 i da su na mjestu događaja pronađeni dokazi, konkretno dijelovi stražnjeg dijela projektila sa serijskim brojem i dio sustava za navođenje. Voditeljica u promatračkoj misiji UN-a rekla je da je smrtonosni napad na dječju bolnicu u glavnom gradu Ukrajine vjerojatno uzrokovan izravnim pogotkom ruskog projektila.

 

"Analiza videosnimke i procjena napravljena na mjestu incidenta ukazuje na veliku vjerojatnost da je dječja bolnica pretrpjela izravan pogodak, a ne štetu zbog presretnutog (projektila)", rekla je Danielle Bell, voditeljica misije UN-a za ljudska prava u Ukrajini.

Dodala je da njezin tim, koji je posjetio lokaciju u ponedjeljak, nije mogao donijeti konačnu odluku, ali da se čini da je projektil lansirala Rusija.

Peskov: I dalje inzistiramo da ne napadamo civilne mete

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ustvrdila je da je ukrajinski NASAMS projektil zemlja-zrak pogodio dječju bolnicu.

Peskov je na dnevnom brifingu za novinare bio upitan kako Rusija može tvrditi da ne napada civilne mete nakon te tragedije.

"Apeliram na vas da se vodite priopćenjima ruskog ministarstva obrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne mete i koje ističe da razgovaramo o padu sustava protuzračne obrane", rekao je. 

"I dalje inzistiramo da ne napadamo civilne mete. Napadaju se kritična infrastruktura, vojne mete koje su na ovaj ili onaj način povezane s vojnim potencijalom režima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.