Bošnjak psovao hrvatsku djecu koja su ubijena na igralištu. Osuđen na uvjetnu kaznu

Screenshot: YouTube/BIRN BiH

Sud BiH izrekao je danas uvjetnu kaznu muškarcu bošnjačke nacionalnosti koji je na društvenim mrežama vrijeđao hrvatsku djecu ubijenu tijekom rata u Vitezu, a iako je zbog toga osuđen na tri mjeseca zatvora, kaznu neće izdržavati ako u naredne tri godine ne počini neko novo kazneno djelo. 

Samir Nukić suočio se s optužnicom za izazivanje međunacionalne mržnje zbog komentara koje je objavio na Facebooku, a u povodu obljetnice ubojstva osmero djece hrvatske nacionalnosti koja su 10. lipnja 1993. smrtno stradala od granate ispaljene s položaja Armije BiH.

Djeca u dobi od devet do 15 godina ubijena su na igralištu i to samo dan nakon što su tadašnji zapovjednici HVO-a i Armije BiH postigli sporazum o prekidu neprijateljstava. Za taj zločin do danas nitko nije kažnjen, a Nukić je u objavi 14. srpnja 2023. godine tu djecu psovao i brutalno vrijeđao.

Postoji mogućnost žalbe

Sutkinja Biljana Ćuković obrazlažući presudu kazala je kako je dokazano da je ono što je učinio Nukić potaknulo mržnju, ali je uvjerena kako je izrečena minimalna kazna odgovarajuća u odnosu na počinjeno kazneno djelo. 

"Sud smatra da će kazna utjecati na optuženog da se kloni govora mržnje i da će utjecati i na druge", izjavila je sutkinja Ćuković, kako je citira portal Detektor, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka.

Za kazneno djelo za koje je Nukić osuđen propisana je kazna između tri mjeseca i tri godine zatvora. Presuda nije pravomoćna i na nju će se moći žaliti i Nukić, kao i Tužiteljstvo BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.