Banda u Papui Novoj Gvineji pobila seljane. "Tijela trunula, neka odnijeli krokodili"

Ilustracija: Profimedia

Banda je napala sela u regiji Papue Nove Gvineje i pobila više od 20 ljudi. Oni koji su preživjeli masakr su kazali kako su čuli očajničke krikove susjeda i gledali kako ih muškarci ubijaju, dok su seljani pokušavali pobjeći kanuima. Lokalni mediji navode da je ubijeno najmanje 26 ljudi, među kojima je bilo 16 djece. Vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao narasti na 50 jer se još uvijek traga za nestalima, piše BBC. 

Predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk je rekao da je do nasilja došlo zbog spora oko vlasništva i prava nad zemljom i jezerom. Guverner Allan Bird je kazao kako u okrugu provincije East Sepik, gdje se dogodio napad, ima samo 20 policajaca na 100.000 ljudi. 

"Čula sam žene kako vrište od boli, djecu kako plaču"

Vlasti su sada, više od tjedan dana nakon masakra, u regiju poslale nacionalnu policiju kako bi pomogla pri istrazi. Lokalni mediji pišu da policija već zna identitet više od 30 muškaraca koji su izveli napade između 16. i 18. srpnja. 

Banda imena Baš me briga je tijekom masakra koristila pištolje, noževe i sjekire. Navodno su neke žrtve i silovali i ubili te su zapalili velik broj kuća. Jedna je žena opisala kako je satima plutala držeći se za balvan, pokušavajući biti tiho kako je ne bi primijetili. 

"Čula sam žene kako vrište od boli, djecu kako plaču. Na sreću me napadači nisu vidjeli", kazala je. Zapovjednik pokrajinske policije, inspektor James Baugen kazao je kako je banda ostavila tijela da trunu u selu, dok su ona koja su plutala u rijeci odnijeli krokodili. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.